Служители на ДАИ ще разпитват пътници

  • 24 юни 2016 07:19

  • 1219
  • 1
Служители на ДАИ ще разпитват пътници
© Булфото

Служители на ДАИ да получат специални правомощия за разпит на пътници, предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, внесени от правителството за разглеждане в парламента. Стъпката е в посока контрол на нерегламентираните превози, а в мотивите се посочва, че това е необходимо за „установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане, или не“.

В Чл. 91, ал. 3 от Законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, който тепърва ще се гледа от транспортна комисия в Народното събрание, се посочва, че това правомощие "има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза". В проектозакона е записано още, че „събирането на сведения от превозваните лица е способ за събиране на доказателства в административно-наказателното производство, което в момента е невъзможно", пише "Труд".

От Министерство на транспорта коментираха пред изданието, че решението е крачка в борбата със сивия сектор при превозвачите и припомниха, че ДАИ няма право да спира леки автомобили, а само камиони, бусове, автобуси и таксита. Оттам обявиха още, че предстои сериозен дебат с цялата професионална общност, както на ниво комисия, така и в пленарна зала, преди промените в закона да бъдат гласувани.

„В момента сме с вързани ръце при проверки на автобуси, защото можем да проверяваме само дали се дава билет или не. И сега правим проверки заедно с екипи на МВР и НАП. Целта за повече правомощия за ДАИ не е за злоупотреба с контрол над обикновените пътници, а осветляване на сектора“, коментира пред вестника директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Красимир Калайджиев.

Според Настимир Ананиев, председател на Комисията по транспорт в парламента, решението е добро, но „трябва да се внимава, за да не се преминава границата на контрола“.

Превозвачи споделят, че в момента основен проблем за нерегламентираните пътувания са случайните превози с автомобили 8+1 места, които кръстосвали пътищата на страната и събирали цени за пътуване „под масата“, а при проверка пътниците обяснявали, че са роднини.

Напоследък на дневен ред е и темата за забрана на т. нар. споделено пътуване, като беше предложено интернет сайтове с такава цел да бъдат забранени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1219 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
каката на баткото

2016.06.24 | 08:07

1
тези всичките са полудели,дали не е време да бъдат избити!?

Добави коментар

Водещи новини