Бъчварова: Засега не се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци

  • 22 юни 2016 14:55

  • 1830
  • 2
Бъчварова: Засега не се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци
©

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. след заседанието на Министерски съвет, предаде  „Фокус”.

По думите й на днешното си заседание правителството е одобрило подписаният протокол за споразумението за реадмисия на бежанци с Турция подписан на 5 май.

„На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя, каква е процедурата за осъществяване на реадмисията”, каза тя. „Досега следвайки указанията сме подали документите на 200 души, които са преминали през българо-турската граница и нямаме отговор от турската страна. Нямаме към момента и официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на това споразумение”, заяви тя и коментира, че ако някакво развитие по темата, то ще бъде след Европейския съвет.

Вицепремиерът уточни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а е свързано със споразумението с ЕС. Вътрешният министър допълни, че решението на България е да действа, така както е уговорено с турската страна в споразумението, като Анкара ще реши кога и как да действа по това споразумение.

Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. уточни, че България е успяла да върне на Анкара няколко турски граждани по силата на споразумението за реадмисия от предишни години.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1830 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.24 | 23:07

2
Румянке, ако се понаведеш още маааааалко на снимката, реадмисията може и да се задейства.

2016.06.22 | 17:02

1
дали??

Добави коментар

Водещи новини