Бареков и Софиянски ще правят общ консервативен проект

  • 18 юни 2016 12:58

  • 10821
  • 16
Бареков и Софиянски ще правят общ консервативен проект
©

Започва работата по нов дългосрочен фундаментален проект – консервативен клуб, отворен за всички партии и личности.

Това стана ясно от думите пред камерите на БТВ на евродепутатa от Европейските консерватори и реформисти и лидер на „България без цензура“ Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва и служебния премиер и бивш кмет на София в продължение на три мандата Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра. „Ситуацията в Европа и света показва, че е нужен нов консервативен проект. Европа е пред много сериозно разцепление заради неуспешната интеграция на почти цяла Източна Европа и България не прави изключение. Ако успеем да изградим този проект на време и се обединим около подходяща фигура, ще се явим на президентските избори“, обясни Бареков.

„Очевадно в момента нашето общество се е изпразнило от идеология, ние нямаме цел, нямаме идея. Затова даваме и тези изключително слаби резултати“, каза от своя страна Софиянски, обяснявайки защо е необходим нов десен консервативен проект в България. По думите му, ако се сравнят десетте години от 97-ма до 2007-ма, когато станахме член на ЕС, се вижда, че икономическото и стопанското развитие на България е било много по-силно, отколкото времето, през което сме членове на Европейския съюз. Причината не е Европейския съюз, посочи Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и обясни, че в периода 97-ма-2007-ма като общество сме имали много ясна цел – да влезем в ЕС. „Тогава работихме ние. Тогава бяха правителствата на Костов и на Царя. Ние имахме цел и работихме да влезем в ЕС. Успяхме. Влязохме. Сменихме обществената си принадлежност – в НАТО, в ЕС и постигнахме нашата цел“, припомни бившият служебен премиер.

„Много отдавна не участвам в рейтинги, но когато съм участвал съм бил на първо място и с далеч по-висока подкрепа, отколкото тази, която имат днешните управляващи и причината е била, че съм работил винаги. Това е нещото, което липсва“, смята Софиянски. „България може да има само една цел. Не може политикът да има друга цел, освен една и тя е много проста - българинът днес да живее по-добре от вчера и утре да живее по-добре от днес. Друга цел няма. Въпросът е как да се постигне“, подчерта Софиянски. По думите му именно затова страната ни има нужда от нов десен проект, защото в момента това не се постига и страната ни върви с изключително слабо икономическо темпо и влиза в тежка финансова задлъжнялост. „Това идва от липсата на формулировка на ясна стратегия и липсата на цел. Ако трябва формален измерител на тази цел – в следващите 5-6 години и дори в този програмен период, който закъснява, България трябва да постигне поне стандарта на средноевропейските държави“, подчерта експремиерът.

На коментар на водещата, че това са мечти, той отвърна: „Не мечти – работа. Как се постигаше това до 97-ма година? Знаете ли, че брутният вътрешен продукт на България от 97-ма, когато бяхме в много тежка финансова и инфлационна криза, до 2007 г. се е увеличил с 1600 на глава от населението“ и призова да не пренебрегваме фактите. Водещата се опита да контрира, че международната конюнктура сега е по-различна, на което Софиянски даде пример с Полша, в която консерватизмът е изключително силен. На въпрос на водещата дали Божидар Лукарски е добър икономически министър, Софиянски посочи: „В един нов икономически модел, място за Министерство на икономиката – няма. Какво министерство на икономиката, когато имаме 97-98% частна собственост?“.

„Има една поговорка, може би е вярна – за един бит десет небити давам. Аз много бой изядох за последните две години и това много ме обогати. Боят е доста мъдър. Като стоиш на ринга и всички скачат върху главата ти, човек започва да си дава равносметка за хората около себе си, за идеята и т.н.“, коментира лидерът на ББЦ. „Това, което стана с нашата парламентарна група, е това, което се случва с цялата държава – разпад. Аз не следя този дебат, понеже си имам друга група – в Европейския парламент. Съжалявам единствено, че тези хора забравиха идеите, с които бяха избрани, знамето, с което влязоха в парламента. Доколкото разбирам, те са се разделили на фенове на г-н Борисов и фенове на г-н Първанов – толкова по-жалко за тях“.

Според лидера на ББЦ дали Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г или Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в са добри или лоши политици оценка могат да дават единствено хората.
„Аз смятам, че България в момента хич не се управлява добре. Аз съм на мнение, че ако така продължаваме, в следващия Европейски парламент България няма да е в Страсбург и Брюксел, а ще има един друг парламент – за тези от Б-отбора, който ще заседава примерно в Букурещ. Ние не сме желани в този т.нар. „богат клуб“, защото 10-15 европейски държави – България е на първо място в списъка, защото е най-отзад на опашката - не успяха да се интегрират в Европейския съюз нито политически, нито икономически“, предупреди евродепутатът.

Той обясни, че на конференцията за създаването на нов консервативен проект в България, подкрепен от ЕКР – Консервативната партия в Европараламента, са били поканени хора като Соломон Паси и Огнян Герджиков, защото те имат своя принос към българската политика. Той обясни, че са присъствали и хора с леви идеи като Живко Георгиев, Михаил Константинов, Харалан Александров. На въпрос на водещата кого харесват за президент, Бареков и Софиянски отговориха не с идеята за личности, а с формулата за добро управление и с желанието им да обединят обществото около идеи, а не около личности и партии.

„Стремим се да обединим обществото около идеи. Така беше в началото на 90-те години, когато направихме радикалните промени – всички бяхме обединени около конкретни идеи и цели, които постигнахме“, припомни Софиянски и подчерта: „Сега тези идеи и цели ги няма и ние искаме да ги поставим на масата“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10821 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
han

2016.11.24 | 01:58

16
Музеен експонат и фукара решили да се връщат в политиката!
han

2016.11.24 | 01:58

15
Тия са ми по-смешни и от Слави-мартеничката!Умрели взеха да стават пак политици!
Емигрант

2016.11.24 | 01:57

14
Софиянски, падението ти е пълно, повече няма накъде ! Готов си на всичко да се докопаш отново до властта щом си тръгнал с Бареков !
Умник Гюро

2016.11.24 | 01:57

13
Бареков и Горнооряховски: събраха се лика-прилика... Лъжци и мошеници.

2016.11.23 | 19:41

12
Тези двамата няма да се успокоят докато не долапат кокала за крадат!
ДОЛУ ГЕРБ ! ЗАБРАНА ЗА ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА

2016.11.23 | 19:41

11
ДОЛУ ГЕРБ ! ЗАБРАНА ЗА ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ....... МАРШ......КОЛКО ГОДИНИ ГИ ТЪРПЯХМЕ ТИЯ ГЕРБОКОМУНЯГИ......
гошо

2016.11.23 | 19:27

10
Един пловдивски идиот и един доказан крадец.
Бай Ставри-строг, но справедлив

2016.11.23 | 19:27

9
Първо да си "измият ръцете", сиреч да полежат в Централният софийски, пък после да правят партии, гей паради и.т.н. .
В е л и к и я

2016.08.10 | 17:31

8
Тези нещастници единствено само могат да се окачат един друг .. Консервативно - само мисионерската .. !
Бойко да ги натириш тия на майната им.

2016.08.10 | 17:31

7
Ако се намери някой тъпанар да гласува за тези два боклука лично ще го наритам...Направо не е истина наглостта какви размери е заела в България. Да бяхте казали в интервюто сега кой ще дава паричките. Май ще е пак някой от двамата предни цървули.

Добави коментар

Водещи новини