Петкова: Договорът за мостово финансиране на БЕХ не е предпоставка за повишаване на цената на тока

  • 03 юни 2016 15:31

  • 770
  • 0
Петкова: Договорът за мостово финансиране на БЕХ не е предпоставка за повишаване на цената на тока
©

Наличието на сключен договор за мостово финансиране на БЕХ за разплащане на старите дългове на НЕК към двете американски централи не е предпоставка за повишаване на цената на електрическата енергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител от „БСП лява България“ Васил Антонов.

Теменужка Петкова припомни, че в началото на 2015 г. българското правителство е започнало интензивни преговори с двете американски централи. Тя коментира, че тези договори са сключени в далечната 2001 г. при други условия. По думите ѝ, от 2005 г. до 2009 г. са сключени голяма част от допълнителните споразумения, с които са договорени допълнителни условия свързани с учредяване на особен залог.

„През септември 2015 г. Българският енергиен холдинг стартира процедура за избор на финансиращи институции, които да осигурят финансиране за разплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи. След успешното приключване на преговорите за изпълнител беше избран консорциум от банки, с който БЕХ подписа договор за мостово финансиране в размер на 535 млн. евро“, добави тя.

По отношение на това дали мостовият договор ще окаже влияние върху цената на електрическата енергия, тя посочи, че тази цена за регулаторния сегмент се определя от КЕВР на свободния пазар на база двустранно договаряне или борсова търговия.

„Както вече споменах целта на привеждането финансиране бе разплащането на просрочените задължения на НЕК към двете Топло-електрически централи с цел влизане в сила на постигнатите договорености за намаляване на цените за разполагаемост, с което ще се намалят съответно и разходите на НЕК в качеството му на обществен доставчик“, добави министър Петкова и обясни, че наличието на сключен договор за мостово финансиране на БЕХ за разплащане на старите дългове на НЕК към двете американски централи не е предпоставка за повишаване на цената на електрическата енергия.

Последвайте канала на

Калина Христова
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини