ПГ на БДЦ се разпадна (обновена+видео)

  • 03 юни 2016 12:19

  • 6027
  • 3
ПГ на БДЦ се разпадна (обновена+видео)
© Булфото (архив)

Депутатите от "Народен съюз" Светлин Танчев, Румен Йончев, Георги Ковачев, Явор Хайтов и Борислав Иглев бяха изключени от парламентарните комисии, предаде репортер на Novini.bg.

Предложението за това беше направено от председателя на Парламентарната група на БДЦ Красимира Ковачка. Румен Йончев обяви, че това предложение не е обсъдено на заседание на ПГ. В отговор Ковачка обясни, че тези решения са приети при спазване на всички правила и принципи на парламентарната практика и с необходимото болшинство в групата.

Малко по-късно петимата заявиха в кулоарите на парламента, че вече са входирали в деловодството на НС своите молби за напускане на ПГ на БДЦ. Светлин Танчев обяви, че не може по този начин да се взимат решения, незнайно от кой и от кого, защото демокрацията не е "да се съберат трима вълка и едно агне. След действията на г-жа Ковачка в пленарна зала, ние сме убедени, че нямаме повече работа в тази група", каза още той.

Радан Кънев от Реформаторския блок обяви, че такова нещо се случва за първи път в съвременната парламентарна история на България. Независимият депутат Георги Кадиев беше още по-краен и директно обяви ГЕРБ за разкола в БДЦ. "Успяхте да разбите РБ, сега разбихте БДЦ. По този начин вие си отглеждате една послушна и изкуствена опозиция", заяви Кадиев.

Напускането на Народен съюз от групата на БДЦ е отговор на нашето желание днес най-после да кажем, че партия Български демократичен център, не желае повече да бъде заложник на личните амбиции, на колегите от Народен съюз. Това, което БДЦ поиска е само справедливо разпределение на позициите в парламентарните комисии. С действията си Народен съюз показа, че справедливостта не им е по вкуса, заяви в кулоарите на парламента д-р Красимира Ковачка. Въпреки, че е мнозинство в парламентарната група, партия Български демократичен център до момента имаше по – малко присъствие в комисиите, докато колегите от Народен съюз имат двама председатели на парламентарни комисии в лицето на Румен Йончев, който е и председател на Комисията по политиките за българите в чужбина, член на Комисията по земеделието и храните, член на Делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО и председател на групата за приятелство с Южна Африка. Светлин Танчев, който е Председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, както и зам. председател на Народното събрание Явор Хайтов, който е и член на Комисията по правни въпроси и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на групата за приятелство с Виетнам, допълни тя.

Нашето желание за промени в комисиите е продиктувано единствено от желанието ни да спазим основния принцип на демокрацията – мнозинството да може да провежда своите политики чрез механизмите, които му предоставя за това парламентарната република. Действията на Български демократичен център никога не са се определяли от която и да е било друга партия. Ние ще продължим да бъдем последователни в своята политика на национална отговорна партия и ще продължим да подкрепяме както стабилността на страната, така и всички положителни за развитието й закони. Ако трябва на кратко да коментираме напускането на Народен съюз на ПГ на БДЦ то бихме казали – Крадеца вика, дръжте крадеца, завърши Ковачка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6027 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.06.04 | 13:26

2
А еничарите на ДПС,партия Атака кога ? С 0,2% , а на избори 45 с платените цигани им гледаме просташките изцепки,после се чудим как с 4-5 присъди ставали пак депутати!
kur za boiko analev

2016.06.04 | 13:26

3
kogato ti go nabutame celia v ystata tikvo smotana ,a boiko kurvata 6te nalapa pak Doganovia kur

2016.06.03 | 16:26

1
Махнете скапаняшката реклама, от ляво на текста.....То бива печалби от реклами, бива, ама вашето поведение на цензура и реклами надминава всички скапаняшки сайтове. Сигурен съм, че ще ме изтриете или цензурирате, ама все пак....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини