Няма да глобяват съдебни служители, поискали лични данни, заличени в ЕСГРАОН

  • 01 юни 2016 11:11

  • 1144
  • 0
Няма да глобяват съдебни служители, поискали лични данни, заличени в ЕСГРАОН
© Булфото

Парламентът не прие да се глобяват съдебни служители, поискали лични данни, заличени в ЕСГРАОН.

Във връзка с преименуването по време на възродителния процес и в момента имало много сигнали от турски граждани с арабски имена, че при тяхното обслужване в бюрата за съдимост, служители на съда искат от тях да посочат и българските имена, които са получили тогава. Това посочват в мотивите си вносителите от ДПС на промените в Закона за съдебната власт, отхвърлени на първо четене.

Според предложението при подаване на искане за съдимост от гражданите не трябва да се изискват лични данни, които са се намирали в ЕСГРАОН или в централната база данни "Съдимост", но са били заличени. Съдебен служител, който наруши тази разпоредба, да се глобява между 50 и 200 лв., предвиждаше още проектът.

Целта, от една страна, е да принудим съответните ведомства да интегрират базите си данни, за да не се налага да се отправят подобни недопустими искания, обясни Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно. От друга страна, добави той, под заплаха за санкции служителите от бюрата за съдимост да престанат с порочните практики да изискват от молител да посочва, освен истинските си имена, с които фигурира, и името, което му е било насилствено наложено.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини