Кунева: ЕК забавя, но не забравя

  • 01 юни 2016 12:26

  • 2182
  • 2
Кунева: ЕК забавя, но не забравя
©

Тази седмица излезе информация, че за пореден път е отложен независимият анализ на българската прокуратура, който трябваше да бъде проведен с европейски експерти. Това каза от парламентарната трибуна по време на блиц контрола депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов.

Този анализ беше една от основните препоръки в последния доклад на Европейската комисия по механизма за наблюдение и сътрудничество. Българската правосъдна система се ангажира да се осигури сътрудничество на европейските експерти за този независим анализ, добави той.

Атанасов попита  заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева защо сега за пореден път се отлага този механизъм и кои са истинските причини за това.

Поредно отлагане няма. Няма никаква теория на конспирацията и специални мотиви, заяви Кунева. Поради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво посещението се отлага с няколко седмици. Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон. Всичко това ще се случи. ЕК ще си свърши работата професионално и сериозно. Европейската комисия може да забави, но никога няма да забрави, подчерта вицепремиерът.

Надявам се, че ЕК няма да забрави, но моля да уточните в какво се състоят тези технически подробности в методиката и от ЕК ли поискаха това отлагане, или от българска страна са поставени неизпълними условия? Българското общество разчита на тази проверка да бъдат посочени недъзите на правосъдната ни система, за да стане ефективна борбата с корупцията и с организираната престъпност. Дали не сме поставени пред саботаж на тази проверка от страна на българските институции, посочи Атанас Атанасов.

От моя опит с ЕК от 2001 г. насам не знам някой да е успял да ги саботира, каза в отговор Меглена Кунева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2182 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.01 | 20:02

2
И бълг. народ и господ така мамичката ти долна.
007

2016.06.01 | 15:55

1
Същото важи и за АЕЦ"Козлодуй".

Добави коментар

Водещи новини