Парламентът ще избира поотделно ръководството и петимата членове на КЗК

  • 19 май 2016 12:43

  • 964
  • 0
Парламентът ще избира поотделно ръководството и петимата членове на КЗК
©

Народното събрание ще избира поотделно ръководството и петимата членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това се случи след като парламентът прие процедурни правила за избор на членове и ръководство на Комисията за защита на конкуренцията.

„За“ правилата гласуваха 102 народни представители, „против“ – 0 „въздържали се“ – 1, с което те бяха приети. Съгласно приетите процедурни правила предложенията за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията и представяне на документите им ще се правят от народни представители или от парламентарни групи. Преди да изслуша предложените кандидати Комисията по икономическа политика и туризъм трябва да провери представените документи и дали кандидатът отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен. Заседанието на комисията ще се излъчва в реално време в интернет страницата на Народното събрание.

С решение а НС на заседанието ще присъстват предложените кандидати. Народното събрание ще избира поотделно председателя на Комисията за защита на конкуренцията и петимата членове. Гласуването ще се осъществи явно чрез компютъризираната система за гласуване. Ако има няколко кандидата за една длъжност гласуването ще се извършва по азбучен ред. За избран ще се смята кандидатът , получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати получат повече от половината от гласовете на присъстващите, избран е този ,който е получил най-много гласове „за“.

В рамките на дебата говорителят на ПГ на „БСП лява България“ Жельо Бойчев отбеляза, че 8 месеца откакто мандатът на комисията е изтекъл, тя продължава да работи със стария си състав, който устройва ГЕРБ и РБ. Бойчев помоли председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да разговаря с премиера Бойко Борисов, който да се разбере с Радан Кънев. Цветан Цветанов отбеляза, че БСП и Радан Кънев имат по-добра комуникация и че позицията им е много еднаква. Цветанов подчерта, че те могат да работят заедно и да се очертаят като един истински блок на опозиция. Делян Добрев от ГЕРБ напомни, че срокът за предложения е 21 дни.

Последвайте канала на

Калина Христова
964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини