До месец КЗК ще има решение по разследването за картел на пазара на горивата

  • 31 май 2016 13:00

  • 977
  • 0
До месец КЗК ще има решение по разследването за картел на пазара на горивата
© Getty Images/Guliver

След около месец Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ ще има решение по разследването за евентуален картел на пазара на горивата.

Акцент в работата на комисията през миналата година са били случаите, свързани с ощетяването на потребителите, съобщи председателят на регулатора Петко Николов. Той представи отчета за дейността на антимонополния орган през миналата година.

КЗК е на финала на анализа на производството за картел на горивата. Анализират се кореспонденцията, цените на горивата и дали в момент на криза на пазара търговците не са се договаряли за цените на пазара, също за забранени ценови споразумения се проверяват и четири търговски вериги за хранителни стоки. Заради либерализацията на електроенергийния пазар често проверявани са и електроразпределителните дружества за отказ за присъединяването на клиенти.

За последната година Комисията е наложила санкции в размер на 25 милиона лева, като доброволно са събрани един милион. Останалите са препратени към НАП. Отчетът на КЗК вече е изпратен и в Народното събрание.

Десислава Станева
977 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини