Плевнелиев пред „Евронюз“: България постигна забележителен напредък

  • 15 април 2016 12:59

  • 2004
  • 34
Плевнелиев пред „Евронюз“: България постигна забележителен напредък
©

В условията на множество кризи единственият начин за България да гарантира своето благоденствие, безопасност и сигурност, е да бъде член на Европейския съюз. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в рубриката „Глобален разговор“ на „Евронюз“, съобщиха от прессекратариата на държавния глава.

„Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново“, посочи президентът, в отговор на въпрос дали има възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък.

„България постигна забележителен напредък. Ако погледнете българския БВП, разпределен на човек от населението, преди 15 години България имаше 27 на сто от средната стойност за ЕС. Да, най-бедни сме, но днес ние имаме 47 на сто", посочи президентът. Държавният глава добави, че институциите не могат да спрат българските граждани, които са свободни да пътуват, но „дори така те допринасят много за родината си. Ние поддържаме много силен контакт с тях и знаем, че това, което правим в момента за България, ще ги накара да се върнат. Страната се развива и модернизира“, коментира президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подчерта, че най-голямата криза, която може да унищожи всичко постигнато от ЕС, е моралната криза, липсата на солидарност между държавите членки, както и кризата, породена от загубата на идентичност и от ненаучени уроци от историята. „Миграционната криза е на път да раздели ЕС на Запад и на Изток. Западните страни, които казват: „ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци“.

От друга страна, дълговата и икономическа криза могат да разделят европейските държави членки на Север и на Юг“, посочи държавният глава.
Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното потвърди, че страната ни ще продължи да бъде част от усилията за следването на обща политика по отношение на мигрантите и за постигането на общо европейско решение.

Президентът беше категоричен, че всички сигнали за прояви на насилие край българската граница към търсещи убежище се разследват от държавните институции. В отговор на въпрос за предприетите от страната ни действия за изграждане на ограда по границата с Турция, държавният глава заяви, че това е „временно съоръжение, което отговоря на конкретна нужда“.

В отговор на въпрос Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посочи, че България остава почти изцяло зависима от доставките на руски природен газ и ще продължи да работи за осигуряването на алтернативни доставки. „Скоро ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Румъния. Постигнахме съгласие и с нашите приятели в Гърция за изграждането на междусистемна газова връзка. Един от най-важните двигатели или ускорители на интеграцията е Европейският енергиен съюз“, коментира президентът.

Държавният глава посочи, че е разтревожен от намесата на Русия в кризата в Украйна, както и от заявените амбиции на една световна сила, която настоява сферите й на влияние да бъдат зачитани. „Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX век. През XXI век силата на нациите не трябва да се определя на базата на техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора“, е позицията на президента Плевнелиев.

„Европейската интеграция е процес на модернизация, на възстановяване на върховенството на закона и на борба с корупцията, на изграждането на институции, които да служат на хората, а не на олигарсите“, заяви президентът в отговор на въпрос дали ще продължи да подкрепя усилията на Украйна за постигане на членство в ЕС.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2004 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2016.04.15 | 15:55

1
kato vidq toq pedal i kurva boiko -povru6tam
евроатлантически прогрес

2016.04.16 | 10:27

18
Постигнахме забележителен напредък в присвояването на еврофондовете, отчитаме рекордна емиграция и унищожаването на българският етнос върви с невероятна скорост. Ура за ГЕРБ, ура за БСП, ура за ДПС и ура за ЦАРЯ! УРААААА

2016.04.16 | 10:27

17
За една година сме се стопили с 48 414 души Е ГАТИ НАПРЕДЪКА

2016.04.16 | 10:27

16
А Народът български на същото мнение ли е?!!!
асд

2016.04.16 | 10:27

15
Този не е добре с централното управление.
someone

2016.04.16 | 10:27

14
при Съветския съюз края на 89-та сме вече почти 9 милиона бе смърхел , при хубавия ти ЕС и прекрасната ти демокрация сме вече 6 милиона и отиваме надолу какво ще ми приказваш глупости.

2016.04.16 | 10:27

13
МЪРСОЛ

2016.04.16 | 10:27

12
Знаел какво е ЧЛЕН. Разбира се че знаеш. Американски. Черен. Наврян отзад ти!

2016.04.16 | 10:27

11
Какво допринесе ти ?

2016.04.15 | 17:11

2
Е, как с какво? С високопарните си , недипломатични и смешни изказвания ни "издига" в очите на европейците.
русия СЕ РАЗПАДА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ИДВААААААААААААА

2016.04.15 | 18:16

4
100 рубли = 1 ГОЛЯМ АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР хихихихихихихихихиххи

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини