Плевнелиев: България подкрепя китайската мечта за свободна търговия и приятелство между двете страни

  • 13 април 2016 17:14

  • 1241
  • 2
Плевнелиев: България подкрепя китайската мечта за свободна търговия и приятелство между двете страни
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното удостои с орден „Стара планина“ I степен извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Уей Дзинхуа. Дипломатът бе отличен от държавния глава за заслуги в развитието на българо-китайските отношения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В рамките на своя мандат посланик Уей работи за укрепването на традиционните отношения на взаимно уважение и доверие между двете страни. Двустранните контакти по линия на търговско-икономическото сътрудничество бележат позитивно развитие, отбеляза държавният глава по време на церемонията по награждаването в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. „Високо ценим факта, че моето държавно посещение в Китайската народна република през януари 2014 г. бе подготвено в изключително кратък срок и бе първата визита на най-високо държавно равнище за годината. Вниманието, с което бе приета българската делегация и ангажираността на всички основни министри, са доказателството за значението, което китайското правителство и лично президентът Си Дзинпин придават на сътрудничеството с България“, заяви президентът Плевнелиев.

Като основен резултат от посещението държавният глава определи издигането на двустранните отношения на равнище всестранно приятелско партньорство и сътрудничество. Доказателство за това са гостуванията и на множество делегации от китайска страна у нас. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното припомни, че през 2014 г. бе подписан и меморандум за побратимяване между София и Шанхай, а през ноември 2015 г. двете страни подписаха меморандум за съвместно насърчаване на „Икономическият пояс на Пътя на коприната“ и „Морският път на коприната на ХХI век“, който постави начало на нов етап на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Държавният глава благодари на посланик Уей Дзинхуа за оказаното съдействие седалището на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство и Вторият министерски форум на културата да бъдат установени в България. С подкрепата на посланик Уей бяха продължени добрите традиции в обучението по китайски език у нас и бяха засилени връзките между образователните институции в двете страни. Китайското правителство отпусна също така допълнителни стипендии за български студенти за обучение в китайски университети.

От своя страна посланик Уей Дзинхуа изрази благодарност за високото отличие. „Орден „Стара планина“ I степен е не само чест, но и отговорност и дълг. Това е признание за работата на целия екип на посолството на Китай в България“, посочи дипломатът.

Последвайте канала на

Калина Христова
1241 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.15 | 13:05

2
ПУТКРЕПЯ, ПУТКРЕПЯ
Китаеца

2016.04.14 | 08:16

1
Ако има свободна търговия с Китай , единственото което ще се произвежда в България са деца. Но и това не е много сигурно.

Добави коментар

Водещи новини