Д-р Петър Дертлиев събра социалдемократите с хората на Първанов и земеделците

  • 09 април 2016 12:12

  • 3045
  • 4
Д-р Петър Дертлиев събра социалдемократите с хората на Първанов и земеделците
© Булфото

На 100-годишния си рожден ден възстановителят на БСДП сред 1989 г. и неин лидер до смъртта си д-р Петър Дертлиев отново събра на едно място социалдемократи, социалисти, земеделци и други политически лидери на партии с демократична лява ориентация. Това стана на тържествената сесия на Националния комитет на партия Български социалдемократи, организирана в представителството на Европейския парламент в София.

Сред гостите на форума бяха президентът и лидер на АБВ Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в, заместникът му Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в, вицепремиерът и социален министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, областният управител на София Веселин Паенев и лидерите на Движение за социален хуманизъм, БЗНС "Ал. Стамболийски", "Модерна България" и др.

Поздравителни адреси по повод на вековния юбилей на д-р Петър Дертлиев изпратиха шефът на Социалистически интернационал Георгиус Папандреу и неговия заместник, премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, председателят на Народното събрание Цецка Цачва, депутатът от БСП - Лява България и любим актьор Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в, кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, лидерът на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

На форума бяха припомнени ярки цитати от изказванията на д-р Дертлиев, спомени от работата си с него, изразяваха възторга си от това, че по детски е бил влюбен в социалдемокрацията, с "акъл бръснач", както са се изказвали тогава хората за него. Всички подречтаха изключителната му роля за създаването на новата конституция на България, която е гарантирала мирния преход и дори е била наричана Дертлиевската конституция. Бяха припомнени тежките му години в лагера в Белене, възраждането на БСДП след 1989 г., желанието на яркия политик и тъй и несбъдналата се негова мечта да обедини демократичните леви партии.

Негови сподвижници и колеги в политическата му дейност припомниха и съвременната ѝ история и огромната роля на д-р Дертлиев за съхраняването на социалдемократическата мисъл и принципите й "Свобода, справедливост, солидарност", които все още са непостижими за българското общество.

Лидерът на АБВ Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в скочи остро на бившите си колеги от БСП, определяйки ги като сектанти. Причина за това бе проектът за политическа декларация, която трябва да бъде приета на предстоящия конгрес и носи наименованието "Съвременници на бъдещето - 215 години БСП". Според Първанов от разделението на предшественичката на БСП на тесни и широки социалисти, такова сектанство, насочено към очистване на различно мислещите, не е познато в историята на партията.

Той предрече много лош край на левицата в България без обединение, тъй като тя ще последва другите такива политически сили в останалите страни на Европа. "Няма да стигнем далеч, ако заложим на сектанството", отсече Първанов.

Порицавайки БСП за сегашната ѝ позиция, Първанов припомни опитите на Доктора и на него като лидер на БСП да направят лявото обединение, тръгвайки от Солун, минавайки през Лесидрен и полагайки основите на дългосрочния проект "Коалиция за България", който вече не съществува.

Първанов призова левицата да търси своята кандидатура за следващ президент през образа и морала на Дертлиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3045 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.04.13 | 22:14

4
Първо бяха комунисти,после социалисти ,сега СОЦИАЛдемократи!!!! ТОВА Е МАФИЯТА а не Жоро,Маргина и т.н.
гост

2016.04.13 | 22:14

3
Трима боклуци на снимката ...

2016.04.13 | 22:14

2
Тези тримата гнусни муцуни се нуждаят само от Цвъки да оформят карето на най-гадните политици днес в България.
Жорж Ганчев

2016.04.10 | 18:59

1
Анастасия Мозер от БЗНС "Никола Петков" - Президент!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини