КНСБ иска от държавата да работи по-активно за приемането ни в Шенген

  • 04 април 2016 12:57

  • 1103
  • 1
КНСБ иска от държавата да работи по-активно за приемането ни в Шенген
©

В настоящата обстановка е наложително разширяването на шенгенското пространство с България и Румъния, и ние настояваме българските държавни органи да постави това искане пред европартньорите. Това се посочва в позицията на КНСБ за бежанската и миграционната криза в ЕС, представена от президента на синдиката Пламен Димитров на пресконференция в централата на конфедерацията.

Според КНСБ е наложително ЕС да изработи обща миграционна политика.

От КНСБ настояват също така българската позиция по Доклада на ЕК за България за 2016 година да бъде представена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ преди 15 април, когато тя трябва да бъде представена в Брюксел.

Синдикалистите са подготвили становище по доклада на ЕС. Според КНСБ е важно ускорено ратифициране на Конвенция 131 на МОТ, която е свързана с механизъм за определянето на минималната работна заплата /МРЗ/. Договаряните минимални осигурителни доходи /МОД/ по икономически направления да се превърнат в МРЗ за определената област, предлагат още от КНСБ. Те настояват за промяна в данъчното облагане на физически лица и възприемането на изчисленията на Евростат по отношение на официалната линия на бедност.

Становището на синдикалистите по намеренията на ЕК за промяна в Директивата за командированите работници са положителни, посочи Димитров. Според тях принципът командированите служители да получават еднакво заплащане за еднакъв труд, положен на едно и също място с местните работници, е добър. От КНСБ не приемат отрицателното становище на българската държава по промените в директивата и смятат, че то е приемливо само за бизнеса.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1103 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kik

2016.04.04 | 21:58

1
Българското правителство не иска в шенген. Защото обслужва интересите на БИЗНЕСА. А БИЗНЕСА не иска в шенген защото ще му избягат и малкото останали работници и ще трябва да наема неграмотни цигани да му работят.

Добави коментар

Водещи новини