Финансовото министерство "приземи" плановете за нови изтребители

  • 01 април 2016 06:28

  • 1864
  • 1
Финансовото министерство "приземи" плановете за нови изтребители
© Novini.bg

Министерството на финансите охлади ентусиазма на военния министър Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. за реализирането на крупни сделки за купуване на нова техника за армията. Максималното ниво за финансиране на подобни покупки в бюджета за догодина е 200 млн. лв., като това ниво ще се запази и по-нататък. Това неофициално коментираха от бюджетното ведомство по повод заявените преди ден намерения на МО. Решението не се приема безрезервно и в парламента, който по закон следва да одобри сделките, пише "Сега".

Онзи ден кабинетът даде принципна подкрепа за три проекта на армията на обща стойност 2.4 млрд. лв. - за закупуване на 8 нови изтребителя и на два многоцелеви кораба, както и за нови 20 двигателя на МИГ-овете. Според предоставена от МО информация парите за изтребителите трябва да са платени до 2019 г., като в следващите три години за тях се залагат съответно 250, 450 и 450 млн. лв. Отделно от това ще трябва да се правят и плащания по корабите, с прогнозна обща стойност 820 млн. лв.

Тези сметки се разминават чувствително с възможностите на бюджета. В бюджет 2016 има заделени само 160 млн. лв. за закупуване на военна техника, като подобни крупни суми не са заложени и по линия на позволените ангажименти за бъдещи разходи. Според МФ реалистичното ниво, което може да бъде заложено в бюджет 2017, е 200 млн. лв. за въоръжение и това ниво да се запази в следващите години. Сметките показват, че при такова темпо трите договора ще тежат върху хазната поне 10 години или минимум върху 3 правителства. Според източници от МФ не е реалистично тази година изобщо да се стигне до авансово плащане за закупуване на изтребители и в рамките на наличните 160 млн. лв. ще се плащат само новите двигатели на МИГ-овете и евентуално вноска за корабите.

Депутати пък изразиха резерви заради бланкетното съгласие, което се очаква от тях. Каквато и подкрепа да декларира сега парламентът, това не изключва впоследствие сумите да не бъдат заложени в бюджета и този риск ще съществува всяка година, в която трябва да се одобряват разходи, коментираха народни представители, пожелали анонимност. Рискът в този случай е НС да даде зелена светлина за сключване на договори, които после да не могат да се изпълняват и по тях да текат неустойки. Не е много ясно и за какво точно съгласие ще претендира пред НС военното министерство, след като все още няма яснота по много въпроси, като например стари или нови изтребители да се купуват. "Няма решение какво точно ще се купува, няма ясна финансова схема как ще се плаща. Не е реалистично тези суми да се платят за кратък период", коментира икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. Според него решението на МС е по-скоро политическа заявка, а не реална готовност за сключване на сделка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1864 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.03 | 20:13

1
Ми те се плащат на вноски. Вие какво си мислите, че се изплащат на един път?

Добави коментар

Водещи новини