Томислав Дончев за горивата: Духът излезе от бутилката (видео)

  • 30 март 2016 08:15

  • 4377
  • 4
Томислав Дончев за горивата: Духът излезе от бутилката (видео)
©

Това, че има спрени обществени поръчки, не означава обезателно, че в тях има нарушения, достатъчно е да има обществени подозрения. Целта е това, което на ръчен режим се правеше и от премиера, и от министри, да се прави от администрацията. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Поръчки са спирани и преди това, може би не са влизали в общественото полезрение. Целта ни е грешките да се откриват в началото. Или както се казва – откривай грешките преди да ги е открил някой друг. Ако в самата процедура има някакъв дефект, той трябва да бъде отстранен, посочи Дончев.

Проблемът при обществените поръчки, както и при много други случаи, е в неспазването на правилата. Целта на закона е да гарантира, че когато държавата купува нещо, да става така, сякаш гражданите купуват нещо със собствените си пари, заяви вицепремиерът.

Новият закон за обществените поръчки, който влиза в сила от 15 април, няма как да реши с магическа пръчка натрупаните проблеми. Много важно е обаче, че заложените в него правила предполагат да има много повече конкуренция, нова система за предварителен контрол и за първи път се въвежда електронното възлагане на поръчките. По този начин корупционният риск силно намалява. И това е само началото, подчерта Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

По думите му, след 2009 г. гръбнакът на българската икономика са малките и средни предприятия. Да кажем, че в България няма икономика, означава да плюем на всекидневния труд на тези хора, което е несправедливо. Производството е устойчивият фундамент на една икономика и българският предприемач заслужава адмирации за това, което направи в тази посока. Трябва да се стремим продукцията ни да бъде с много по-висока добавена стойност. Това е свързано с иновации и е преход, който отнема време. Тази година трябва да видим и доста инвестирани средства в т.нар. иновационна инфраструктура, заяви вицепремиерът.

Той коментира и темата за цените на горивата. В един добре функциониращ и конкурентен пазар реалната стойност е тази, която е на пазара. Тук няма как да се отрече, че в последните месеци става нещо, процесите са сложни. Каквито и коментари да бъдат правени, духът излезе от бутилката. Това, което се случва, е добре. Надявам се конкурентната борба да не бъде регионална, а да се случва в цялата държава, каза Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, като добави, че е убеден, че горивата ще поевтиняват още.

Според вицепремиера правителството е стабилно и от гледна точка на парламентарния му ресурс, и като морална подкрепа от обществото.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4377 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
хгк

2016.03.30 | 23:13

4
Моите уважения ,но това не е икономика,или поне не е достатъчна за издръжката на една държава.За това се теглят постоянно заеми от вън.Производството в страната ни е толкова малко ,че граничи с нулата,а на всичко отгоре се поставят такива условия на производителите,че ги заставят на моменти до стената.
rtb

2016.03.30 | 22:18

3
Моите уважения към вас ,като най успешен министър -но не вие сте погалили лампата за да излезе духа. Също не симпатизирам и не харесвам г-н Марешки. Моята морална подкрепа завърши като обяви,че ще става президент. Ролята му Робин Худ някакси по му прилягаше ,но до там.
...

2016.03.30 | 18:13

2
Големите вериги за горива продължават да се подиграват с всички. за последните две седмици на два пъти вдигат цените на дизела и бензина. Идете да видите цените в Пазарджик - от 0.72 до 0.74лв. за газ, дизел и бензин - под 1.70 лв.
ххх

2016.03.30 | 16:10

1
Духът ще излезе когато всичките мошенници за 26 години мутри /бизнесмени/бъдат обесени и децата им и роднините им.точка.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини