Лиляна Павлова: Магистрала "Хемус" остава приоритет

  • 25 март 2016 13:15

  • 2530
  • 5
Лиляна Павлова: Магистрала "Хемус" остава приоритет
© Булфото

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена съобщи по време на парламентарния контрол, че участъкът от 60 километра на магистрала "Хемус" ще бъде разделен на четири подучастъка.

За първия, който е десет километра и ще е от Ябланица до Боаза, не се налага препроектиране, а малко намаляване на габарита, за да се намали обявената стойност на изграждането, което е направено и е възложено. След като преминат обжалванията на процедурата, има възможност да обявим още през юни обществена поръчка по новия Закон за обществените поръчки, каза министърът.

За останалите три участъка, които ще са с дължина от по 15 - 17 километра, ще се възложи препроектиране, защото това са участъците, в които се налага да отпаднат тунелните решения и големите виадукти, да бъде намален габаритът и обхватът им. След това предстоят промени в ОВОС, след което за тези участъци също ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Дали ще бъде на принципа икономически най-изгода оферта или ще е на най-ниска цена, предстои да се обсъди, каза министърът. Когато говорим за по-сложни съоръжения, е важно освен най-ниската цена да вземат предвид както възможностите, така и опит при изграждане на такива съоръжения, коментира министърът.

Магистрала "Хемус" остава приоритет, заяви министър Павлова. Обявената тръжна процедурата е прекратена законосъобразно, няма нарушения в процедурата, има некоректни изчисления на индикативните стойности от служителите на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти", като те са направени по предварителните проекти, а не по окончателното идейно проектиране, което излиза по-късно. Служителите са определи индикативната стойност, без да се съобразят с необходимостта от изграждането на сложните съоръжения - тунели и виадукти.

След като бъдат приети необходимите законови промени, проектът се очаква да бъде отново поет от Агенция "Пътна инфраструктура".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2530 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
АМАН от престъпнiчки на власт

2016.04.02 | 15:10

5
Целта с е да се прецака завинаги охраната на земята

2016.03.25 | 23:15

4
.....за теб може би...... няма добър шваб ....чждата нива не ти е приоритет както и веждите на Павлова мръсните чорапи и безсмислените убийства за да оправим нивата ТИ и ТИ трябва да дадете лично пространство и да се оттеглите в хралупите на Хитлер амин
милан

2016.03.25 | 19:26

3
Тракия е в ужасно състояние в отсечката Пловдив -Стара Загора ?! Пътят Бяла-Русе защо не се оправи и да се направят отсечки за изпреварване ,там загиват много хора всяка година ?! Първо оправете рисковите и опасни пътища после магистралите!

2016.03.25 | 19:26

2
минето свинетката се появи от боклука сега ще краде после ще ремонтира и пак ще краде,баси кефа.
Минетка Свинетка Павлова

2016.03.25 | 18:59

1
Грух грух гъци гъци свинетке за коледа ще те гоним.

Добави коментар

Водещи новини