Румен Петков: ЕС и Русия трябва да са единни срещу ИД

  • 25 март 2016 11:34

  • 1519
  • 2
Румен Петков: ЕС и Русия трябва да са единни срещу ИД
© Булфото (архив)

Това, което се случва днес, е до голяма степен последствие от Арабската пролет. Свалянето на репресивни и диктаторски режими не бива да се прави с едностранни решения и без необходимия дългосрочен  анализ. Какво се случва днес в държави като Либия, Ирак и Сирия? На фона на действията на Ислямска държава ключови фактори в Европа продължават да насочват усилията си единствено към свалянето от управление на Башар Асад.

Това каза пред камерите на „Канал 3“ зам . –председателят на ПП  АБВ  Румен  Петков. „Защо не оставим сирийците сами да решат? Някой някъде е решил, че един режим трябва да бъде премахнат, без да помисли какво ще настъпи след това. Очевидно е, че тези държави в момента не  могат да бъдат овладени, там  е гражданска война и никой не иска да каже колко са жертвите. Никой не иска да направи анализ оттук нататък какво очакваме ние в Европа. И никой в Европа не иска да види, че ние сме на път да станем съучастници в смяната  на генофонда  на Стария континент. Ако не искаме да видим последствията от това, което направихме в Северна Африка, значи си затваряме очите пред грубите грешки, които  бяха направени от САЩ  и ключови европейски фактори. По този начин не сме полезни на себе си и на нашите  общества. Виждаме, че ключови комисари  продължават да говорят, че решаването  на въпроса с тероризма минава през смяната на управлението на Сирия. Т.е., за тях очевидно ИДИЛ, Ислямска държава не е някакъв проблем, за тях проблемът е Башар  aл-Асад. Това  не е нормално. Да виждаш ти, че ти изнасят добре подготвени и обучени хора да ти взривяват столицата, Париж, Истанбул, и ти да продължаваш да си съсредоточен върху Башар  Асад , това не е нормално, просто е неадекватно", категоричен беше Петков.

„ЕС е крайно време да разбере, че без Русия няма да има нужният за обществата ни ефект. Те се занимават с продължаването  на санкциите срещу Русия. Подпалиха ни сърцето, а те продължават да се занимават с Башар  Асад  и с мерките срещу Русия. Ние видяхме една демонстрация  на воля от патриарха на Русия и папата, които показаха, че диалогът е нещото което  може да съхрани християнската цивилизация. Двамата дадоха много ясен знак, че това столетно противоборство  не е в полза на никого“, допълни той.

Петков отговори  и на въпрос, свързан с предстоящите  местни избори и възможността за единен кандидат на левицата и партньорство  с БСП . „За съжаление,  ръководството на БСП  се занимава само и единствено с конгреса и някои от кандидатите разчитат, че ще разширят  подкрепата си, катерейки се по гърба на АБВ. Този път е не просто непродуктивен, той е вреден за левицата. От самото си създаване АБВ  е заявила готовност за разговори, за намиране на общо решение за участие в едни или други избори. Но така или иначе ръководството на БСП  продължава да е неадекватно и да излъчва омраза към всичко, което е различно  от него. Ако няма единна лява кандидатура гласовете  ще бъдат разпилени“, посочи зам.- председателят на АБВ.

По думите му специфичното  отношение на определени фактори в БСП влияе негативно на страната ни и в международен план. „Какво означава например, председателят на ПЕС Сергей Станишев да настоява господин Ивайло Калфин да не участва в предварителните заседания  на социалните министри от левицата с аргумента, че БСП  били много чувствителни по темата? Това просто не се нуждае от коментар. Надявам се конгресът на БСП да структурира едно ръководство, което да излъчва сила, да излъчва енергия, да излъчва способност за диалог и за намиране на решения“, завърши Петков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1519 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.11 | 12:22

2
СЛАВА на РУСИЯ ! Педерастката Европа да сваля санкциите и да лапа уйя на Путин като срещу 1 трилион евра да го моли да я спаси !

2016.04.11 | 12:22

1
ТРЯБВА АМА ЗАСЕГА САМО РУСИЯ БИЕ ТЕРОРИЗМА, ЕС СЕ ОСЛУШВА КАТО ТУРСКО ПРАСЕ В ТИКВИ.

Добави коментар

Водещи новини