Борисов: От Турция не очаквам изненади с бежанците, главната заплаха е от гръцката граница (видео)

  • 25 март 2016 11:33

  • 4928
  • 28
Борисов: От Турция не очаквам изненади с бежанците, главната заплаха е от гръцката граница (видео)
©

По време на парламентарния контрол съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността се обърна с въпрос към премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по повод проведеното на 3 март учение "Граница 2016".

За съжаление, след атентатите в Брюксел, въпросът ни стана по-актуален, тъй като касае темата за подготвеността на българските сили за сигурност, посочи Каракачанов.

Той попита Борисов в кои части на страната е проведено учението и какви са резултатите от него, както и на какво ниво е стиковката между МВР и Министерството на отбраната с оглед на нововъзникналата ситуация.

Премиерът уточни, че и сега продължават ученията, за да могат да се стиковат ръководствата не само на МВР и Министерството на отбраната, но и на БЧК, Гранична полиция и Бърза помощ. Турция има поети много ясни ангажименти със споразумението с Европейския съюз, затова от там не очаквам изненади. Това включва и реадмисията, и охраната на границата. Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция. В една бедна Македония лагерите са чакълирани, бетонирани, с детски площадки, с максимално добри условия, докато в Гърция към момента не могат да отчетат нищо свършено реално и в техните лагери условията са ужасяващи. Затова именно там дислоцирахме една голяма група по време на учението. Техните служби се бяха сдобили с информация за маршрутите на бежанците. Има информация, че в момента се организират групи от по 1000-2000 човека. Затова имаме готовност и с леко заграждание да се направи, затова тренираме и армията, и МВР, заяви Борисов.

Вчера отпуснахме над 5 млн. лв. на МВР главно за оборудване на личния състав с каски и щитове. Оказа се, че оборудването на армията е доста по-добро от това на МВР. Останах приятно изненадан от ангажимента, мотивацията и на двата състава – и на МВР, и на Министерството на отбраната. Направили сме горещи линии за обмен на информация, имаме и хора на границата, които да наблюдават всяко едно движение. Главната заплаха, която виждам аз, е от гръцката граница. Няколко месеца поред гръцкото правителство не взима необходимите мерки, каза още министър-председателят.

Зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов се обърна към Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г с думите, че в последните седмици се усеща едно чувство за тревожност. След атентатите в Брюксел хората у нас си задават въпроса възможно ли е такова нещо да се случи и в България. В Комисията по отбрана установихме, че службите ни правят всичко възможно българските граждани да се чувстват сигурни, посочи Хайтов.

В последните дни в медиите изтече един материал, в който се вижда, че мигранти минават границата с помощта на служители на Гранична полиция. Искам да получа уверение от Вас, че това е единичен случай, а не масова практика – да се нарушава неприкосновената българска граница, каза още Явор Хайтов.

Тревогите на всички са основателни. Светът в момента е изключителен стрес. Предстои и ни и туристически сезон, така че в момента подготвяме с МВР всички предохранителни мерки, заяви в отговор премиерът.

Постоянно провеждаме операции и има задържани граничари. Това едва ли е единственият случай, защото става въпрос за изключително печеливш бизнес. Където се случват такива неща, постоянно текат операции, има и видеонаблюдение. Разчитаме и на парламента бързо да направи законодателни промени, за да се улесни работата на службите. Бежанците все още ни заобикалят, защото знаят, че ще бъдат задържани. Много внимателно следим границите и всеки нарушител рано или късно ще го задържим, подчерта Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

На излизане от парламента Борисов отказа да говори пред чакащите го журналисти, предаде репортер на Novini.bg. Единствено на въпрос: "Каква ще бъде тази ограда по границата с Гърция?", той заяви: "Не съм казал, казах, че имаме готовност, ако тръгнат след загражденията".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4928 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
До Боко Фес Играча

2016.04.01 | 02:48

28
Бойко ти си най малоумния дебил който някога се е раждал. Резаците са най продажното племе а ти им даваш дупарката да те клецат ти кух ли си какъв си? Ама да то тиква пълна с турска семка какво друго може да измисли
Iluminat

2016.03.31 | 00:22

27
Вижте кой си пише смс-и по време на заседание.
BOIKO AGA

2016.03.30 | 18:45

26
OBIZAM RQZANI KUROVE VSE DA SA MI V USTATA I V GU3A
Тариката

2016.03.29 | 14:38

25
Така ли ти наредиха от партийната централа да драскаш по форумите днес!
Троянския кон

2016.03.29 | 14:37

23
Прав е Бойко от гърците всичко трябва да се очаква и там ни е проблема!
BOIKO AGA

2016.03.29 | 14:37

24
OBIZAM RQZANI KUROVE VSE DA SA MI V USTATA I V GU3A

2016.03.29 | 14:37

22
Няма ден в който Тиквата да не се подложи на Турция!

2016.03.29 | 14:37

21
Ердоган няколко пъти заплашва,как ще залее България с бежанци.А фесаБойко благодари на турция,че ни пазила границита.По голям -минетчия и туркофил от Боко тиквата не е управлявал в цяла Европаа.

2016.03.29 | 14:37

20
ox toq shopar ne sprq s glupostite si -tozno 3aplaxata e ot turskata sgan -Erdogan

2016.03.29 | 14:37

19
cqla no6t sa sa turtili re3acite...skapal se e tikvata gnysna
гошо

2016.03.29 | 14:37

18
Боко е фес и верен като куче васал на Ердоган,Меркел и Сорос.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини