Рашидов: Който е съборил Тютюневия склад в Пловдив, той ще го възстанови

  • 09 март 2016 13:51

  • 1664
  • 1
Рашидов: Който е съборил Тютюневия склад в Пловдив, той ще го възстанови
© Булфото

Докато съм министър, ще искам Тютюневият склад в Пловдив да бъде възстановен, защото е паметник на културата, каза пред журналисти в Министерски съвет днес министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Който го е съборил, той ще го възстанови. Когато прокуратурата се произнесе, ще мога и да посоча срок за това възстановяване, уточни той.

Сградата беше почти напълно разрушена миналата седмица за изпълнение на бизнес проект. Не е правилно да се унищожават паметници на културата само за да има бизнес. Понякога, запазването на тези паметници е много по-печелившо, от това което може да направи бизнеса, допълни Рашидов.

Всичко, което може да се събори, може да се възстанови. Законът ми дава право да препоръчаме какво да се направи, каза министърът. Старите тютюневи складове в Пловдив, а и в други градове в страната, са строени от германски картели и затова те имат по-различна архитектура. Вече има разрушени подобни сгради, но трябва да се научим да си пазим паметниците на културата, подчерта той.
Докато съм министър нито един паметник няма да бъде разрушен, заяви Рашидов.

Общината в Пловдив можеше да води преговори за запазване на сградата и да направи там прекрасен музей, защото от този град са много наши изтъкнати художници, каза още Рашидов. "Вижте какво става със старата Захарна фабрика в София, която също е паметник на културата - там има и гръцки собственици, които плащат на наши мургави приятели и те всеки ден изнасят тухли с каручки, затова един ден Захарна фабрика ще падне", каза Рашидов.

По подобен начин в Хасково беше съборен стар Хамам и тютюнев склад със страхотна архитектура, каза той. Няма законов механизъм собствениците на такива сгради да бъдат принудени да ги поддържат - частната и държавната собственост са неприкосновени във всяка европейска държава. В рамките на закона само това мога да направя, каза Рашидов.

Сега възстановявам статута на паметник на културата на първото летище в Божурище. Докато не бях министър една година, едни хора бяха успели да махнат този статут, а преди това се мъчеха да го направят четири години, каза още Рашидов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1664 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.10 | 17:52

1
Сериозно наказани ще има ли ???

Добави коментар

Водещи новини