Рашидов: Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид

  • 08 март 2016 14:01

  • 1582
  • 3
Рашидов: Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид
© Булфото

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко заяви, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, съобщава пресцентърът на министерството.

Рашидов е разпоредил днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижимата културна ценност. Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че в правомощията на Министерството на културата /МК/ - Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", е да даде разпореждания на виновните за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на разрушения паметник на културата.

Още през януари 2014 г. МК е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по ЗКН. Министерството ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство, информират от ведомството.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1582 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2016.03.08 | 21:01

3
Ами, Веждьо, ти кажи кой даде фалшиво разрешение за събаряне от твоето министерство.

2016.03.08 | 20:12

2
модераторе внимавай за падащи предмети

2016.03.08 | 20:12

1
To3 smurdi na tursko

Добави коментар

Водещи новини