От ГЕРБ отговориха на БСП за закона за образованието

  • 04 февруари 2016 15:14

  • 2070
  • 2
От ГЕРБ отговориха на БСП за закона за образованието
© Булфото (архив)

Законът за образованието не съдържа нови учебни програми. Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова от ГЕРБ.

Повод за изявлението й е искането на "БСП - Лява България" влизането в сила на Закона за предучилищното и училищно образование да бъде отложено с една година. Критикуват закон, който още не е влязъл в сила, коментира Дамянова и уточни, че неговото действие започва от 1 август тази година. По думите й в него не са заложени учебни програми, той е само рамката, на която трябва да стъпи реформата в образованието.

Програмите, които сега са обект на обществено обсъждане, ще влязат в сила едва от учебната 2017 - 2018 г., уточни Дамянова. По думите й това са програми за втори, шести и осми клас. Тя заяви, че има забавяне в работата на Министерството на образованието и науката /МОН/, но се надява новият екип на ведомството да го компенсира с цялостен подход, визия и много ясни параметри. Според Дамянова е важно да се направи широк, публичен дебат, да се разпише план за действие и график със срокове, които МОН да спазват стриктно. Важно е да бъдат разработени стандартите към закона и новите учебни програми, каза още тя.

Според Милена Дамянова депутатите от БСП спекулират с темата за образованието. Лъжа е, че учениците в пети клас нямат учебници, лъжа е, че следващата година децата няма да имат учебници за първи и пети клас, заяви тя. По думите й в обсъждането и изработването на закона са участвали над 600 души. Целта на закона е децата да се представят добре на международните изследвания по грамотност, отбеляза Дамянова. Ако искаме и на следващото международно изследване ние да сме на дъното, да, трябва да отложим закона, каза още тя. Всички сме единодушни, че учебниците са лоши, че не гарантират на децата уменията, които след това ще им осигурят нормално и успешно личностна и професионална реализация, каза Дамянова и допълни, че точно тази промяна искат те.

Последвайте канала на

БТА
2070 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2016.02.10 | 14:54

2
Тая е снимката е отявлена соросоидка.

2016.02.05 | 09:36

1
Гошо, пак си избягал от кочината.

Добави коментар

Водещи новини