България е готова да подкрепи Бразилия в нейните амбиции за разширяване на търговията и инвестициите

  • 03 февруари 2016 16:39

  • 1194
  • 1
България е готова да подкрепи Бразилия в нейните амбиции за разширяване на търговията и инвестициите
© Президенство

Възможностите за повишаване на динамиката на бразилските инвестиции в България и на интензивността на двустранния търговско-икономически обмен бяха обсъдени в рамките на българско-бразилски форум в икономическата столица на Бразилия Сао Пауло. Форумът беше открит от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и президента на Федерацията на индустрията на Бразилия Пауло Скаф, с участието на повече от 100 представители на бизнеса от двете страни.

България предоставя стратегически възможности в динамично развиващ се региона на 12 държави със 150 милиона души население. Страната ни е незаобиколим фактор в този регион и предоставя най-добрите условия за производство, за търговия и логистика, посочи държавният глава пред представителите на бизнеса. „Всяка една стока, доставена до България, ще се търгува без никакви усложнения и допълнителни разходи в най-големия пазар в света, на най-ниска цена. Ще застанем зад всеки проект, всяка идея и сделка между България и Бразилия. България е готова да подкрепи Бразилия в нейните амбиции за разширяване на търговията и инвестициите в ЕС“, каза президентът Плевнелиев.

Българският държавен глава представи подробно предимствата на страната ни като платформа за успешен бизнес в ЕС. „Имаме план за развитие и мащабна програма за модернизация - можем да ги споделим с вас и с бразилския бизнес, който е добре дошъл в България“, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Страната ни е вторият най-голям производител на мед в Европа и третият най-голям производител на олово. България е една от малкото държави в света, която произвежда космически храни. Традиционните ни производства също предоставят отлични възможности за съвместни проекти с бразилски партньори, посочи президентът.

България също така е сърцето на индустрията на информационните и комуникационните технологии в Югоизточна Европа. Страната ни е трета в Европа по брой на стартиращи компании. Редица български компании в ИКТ сектора бяха купени от водещи чуждестранни компании. Аутсорсинг индустрията бележи бум в страната ни и това също е резултат от добрата бизнес среда и квалификацията на българските специалисти, допълни още държавният глава.

„Един от вас съм. Вярвам във вашите ценности. Всички вярваме, че трябва да произвеждаме и да търгуваме без граници. Поемам ясен ангажимент, че България ще работи за ускоряване и финализиране на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур. Няма да чакаме българското председателство на ЕС през 2018 г., ще действаме веднага”, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред водещите представители на бразилската индустрия.

„Ние ще бъдем вашата врата и глас в Европейския съюз. Отдавна народите ни са се свързани. Наша обща задача е да надградим това, което те вече направиха - да намерим нови измерения на сътрудничеството, което да доведе до реални резултати“, каза още държавният глава.

Посещението на българския президент поставя вододел в отношенията между България и Бразилия, посочи президентът на Федерацията на индустрията на Бразилия Пауло Скаф. „Убеден съм, че посещението ви в Сао Пауло ще промени в позитивна посока хода на нашите отношения. Взаимните ни инвестиции и стокообмен са много скромни и могат да бъдат увеличени многократно. Бразилският пазар не познава потенциала на българските производители и съм сигурен, че вашето посещение в Бразилия създава нови възможности и е импулс да опознаем възможностите си“, каза Пауло Скаф. „Ще направим възможното да увеличим търговско-икономическите ни контакти, включително чрез посещение на бразилския бизнес в България“, увери президентът на водещата индустриална организация.

На специална церемония в началото на бизнес форума българският държавен глава беше удостоен с Орден на Сао Пауло за заслуги в индустрията. Високото отличие се връчва на представители на национални и чуждестранни институции за изключителен принос за развитието на индустрията в международен мащаб.

В Сао Пауло президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното разговаря с губернатора на щата Жералдо Алким, пред когото открои реформите за подобряване на бизнес средата в България. Държавният глава е посочил, че страната ни инвестира в нова образователна система, която да отговаря на нуждите на бизнеса. Искаме бразилският бизнес да стъпи по-активно в България и ще работим с всички сили да създадем необходимите условия за това, е заявил държавният глава по време на разговора.

Насърчаването на външната търговия е едно от решенията за излизане от рецесията, в която се намира бразилската икономика трета поредна година, е посочил от своя страна Жералдо Алким. Аграрният сектор се развива добре, в другите сектори обаче възстановяването е по-бавно. Затова Бразилия разчита да се ускори споразумението ЕС-Меркосур. „Разчитайте на нас да засилим икономическите контакти с България“, увери губернаторът на Сао Пауло, който прие покана на държавния глава да посети България.

Щатът Сао Пауло с население от 45 милиона души произвежда повече от една трета от брутния вътрешен продукт на Бразилия. В визитата в мегаполиса приключва официалното посещение на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното във Федеративна република Бразилия. На 4 и 5 февруари държавният глава ще бъде на посещение в Република Аржентина.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1194 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.03 | 21:44

1
хахаха вижте хубаво жената с очилата как гледа пастирката с отворена уста хахаха прилича на мисирка

Добави коментар

Водещи новини