Плевнелиев призова ИТ-секторът да бъде обявен за стратегически отрасъл за България (снимки)

  • 23 февруари 2016 20:23

  • 1682
  • 6
Плевнелиев призова ИТ-секторът да бъде обявен за стратегически отрасъл за България (снимки)
© Президентство

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното връчи специалната награда на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2015 г. на Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския Университет „Епископ Константин Преславски“ и ръководител на школи за обучение по математика, информатика и физика в Шумен и Казанлък. Отличието се присъжда за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии.

„Носителят на тазгодишния приз е една голяма българка и голям учител. Подготвила е едни от най-добрите състезатели по информатика и математика на България. Нейните възпитаници са донесли на страната ни 20 златни, 23 сребърни и 24 бронзови медала от международни състезания, както и стотици от национални. Автор е на методика за обучение на начинаещи по програмиране“, подчерта държавният глава на церемонията по награждаването, съобщиха от прессекретариата на Президентството.



Бисерка Йовчева изказа благодарност за отличието, което посвети на своите ученици. „Дължа тази награда на тях. За мен най-голямото признание това е любовта и признанието на моите ученици“, заяви преподавателката.

Българският ИКТ-сектор е водещ в региона. Затова държавата трябва да отвори вратите си за неговите представители и да обяви информационните и комуникационните технологии за стратегически отрасъл за страната, призова президентът Плевнелиев в изказването си на церемонията. Президентът припомни, че ИТ-секторът у нас вече е разкрил 17 500 работни места, като се очаква те да бъдат удвоени през следващите няколко години. „Това е перспектива и мотив на младите хора да останат в България“, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и отново посочи българските ИТ-специалисти като едни от най-добрите в света.

Президентът изтъкна, че е оптимист, тъй като в България вече не само се говори, но и се работи за електронно здравеопазване, електронна здравна карта, електронно правосъдие, електронни обществени поръчки, електронна община, електронно правителство. „Това вече не са само празни думи. На прав път сме, но ми се иска да сме по-бързи и по-ефективни. Българските граждани очакват отдавна пълна прозрачност в управлението на обществения ресурс“, подчерта Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. По думите на президента, всички обществени поръчки могат да бъдат публикувани в интернет. „Няма нужда да ги пускаме, да ги спираме и пак да ги пускаме, когато те могат да бъдат прозрачни за всички по всяко време“, допълни държавният глава.



Президентът отново призова да бъде ускорена работата по електронното правителство, защото „българите не заслужават да чакат по опашките в различни институции, за да получат обикновени разрешителни“. „Държавата трябва да застане на тяхна страна. Нейна задача е да се организира по собствените си мрежи и по електронен път да се подава и да се очаква бърза и качествена електронна услуга. Няма време за губене“, подчерта Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. „Това е бъдещето и ние не го поставяме под съмнение. Нека да се случи по-бързо в България“, апелира още президентът.

Конкурсът на БАИТ се провежда за четвърта поредна година под патронажа на държавния глава. Наградите се връчват на личности, институции или компании в 12 различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1682 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.02.24 | 17:31

6
Айде да свършиш нещо реално , лигльо бездеен! Как всички президенти на България са такива плазмодии безучастни наблюдатели....
kur za Rosko pedala

2016.02.24 | 17:31

5
Nqma li koi da go grumne toq pedal muxlio

2016.02.24 | 17:31

4
Защо бе нали беше опасно да се стои пред компютъра.Я питайте бабичките.По добре да ходят да тичат а пък те стоят пред компютрите.Опасно е това.

2016.02.24 | 17:31

3
Карикатура

2016.02.24 | 17:31

2
Толкова ли не можем да намерим в Б-ия един представителен и умен мъж, патриот, а трябва да се червим пред света с недоразумението Роско плевела...

2016.02.24 | 17:30

1
Боже ,тоя педал не млъква !Ръси глупости и се не усеща ! ИТ сектора е най-скъпо платен и без това !Пет милиона ИТ специалисти !

Добави коментар

Водещи новини