Политолог: Меглена Кунева е в тежко политическо менгеме

  • 03 февруари 2016 14:56

  • 2612
  • 1
Политолог: Меглена Кунева е в тежко политическо менгеме
©

Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 е в тежко политическо менгеме  - ако успее да излезе, това ще е много сериозен политически капитал за нея. Това каза пред БНР политологът Първан Симеонов.

Според него Кунева не е имала вариант да не приеме номинацията за просветен министър заради сложни формули и баланси. Симеонов коментира още, че ако кандидатурата не мине, това ще е удар по самото правителство, защото тя е ключов вицепремиер.

Тече битка за наследството на Реформаторския блок, категоричен беше Първан Симеонов. По думите му, Гражданският съвет е средно място между двете крила – хората на г-жа Кунева и хората на г-н Кънев: "Като че ли тесните реформатори около Радан Кънев се канят да изравнят мача. Това е битката в момента в Реформаторския блок – кой да води".

В случващото се около дебата за нов министър на образованието по-малките партньори във властта се опитват да повишават своята цена. Никой, най-малко малките партньори, няма интерес от раздрусване на властта и нови избори, каза още Първан Симеонов.

Според него, Борисов се опитва да балансира под много силния натиск на лагера, наричан „Кой“, с оттеглянето на Христо Иванов и Радан Кънев кръговете „Кой“ са надделели и са размахали пръст на Борисов, който с кандидатурата на Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 се опитва да възстанови западната легитимност на правителството.

Каквото и да стане, няма да е на сметката на Борисов, отбеляза още политологът: "Ако кандидатурата мине – три-четири дни социалните мрежи ще са пълни с карикатури на г-жа Кунева, ако не мине, това му „развързва ръцете“ за нова формула, за рестарт, но тези, които ще бъдат „на топа на устата“ са реформаторите, а не Борисов".

Борисов едва ли иска да остане в историята като човек, който два пъти е сдавал властта, така коментира Симеонов вероятността за предсрочни избори. Той подчерта, че Борисов би имал интерес от такива избори, но това е въпрос на политически нерви, Борисов е инерционен играч, а по-лесно е в момента да няма избори.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СС

2016.02.03 | 20:45

1
Иска да я стиска и от пред и от зад менгемето тая дърта уроспиика.

Добави коментар

Водещи новини