Бъчварова: Защитата на личните данни не е лукс (видео)

  • 03 февруари 2016 12:12

  • 1672
  • 2
Бъчварова: Защитата на личните данни не е лукс (видео)
©

Има обявена обществена поръчка изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи. Това е по-икономичен и по-ефективен метод, който ще гарантира защитата на личните данни на гражданите. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. от парламентарната трибуна.

Цената на новите документи ще остане същата, увери министърът.

Предвидено е да се изгради центърът в София, в който ще се изработват новите документи, посочи Бъчварова. По думите й така процесът ще бъде по-опростен и няма да представлява прекомерен разход за ведомството. Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. посочи, че по финансови разчети разходът за него ще бъде 480 млн. лева без ДДС. „Става въпрос за 11 години спестени разходи напред или около 40 млн. лева за година от таксите за лични документи. Ще има повече защити на личните документи“.

Част от проекта ще се финансира със евросредства.

Електронната идентификация ще работи с два регистъра. Единият ще е в Министерството на транспорта, а вторият в МВР. Чипът в личната карта пък ще доведе до отпадането на много персонални идентификационни кодове, които отделните администрации издават на гражданите, за да стане възможно ползването на онлайн услугите им.

Всяка карта ще бъде с чип, ще съдържат биометрични данни и електронна идентификация.
Друг плюс от електронната идентификация (електронен подпис) е, че чрез нея ще могат да се използват различни електронни услуги.

Атанас Мерджанов от БСП попита дали тези 580 млн. лева за 11 години, макар и за тунинговане на лични карти е прекален лукс. „При този хроничен недостиг на финанси. Защо не използвате тези средства за другите крайни нужди в МВР?, попита той.

Според него това показва, че не се планира оптимално дейността във ведомството. Мерджанов попита дали се знае как работи тази система в други държави? „олко ще струва това на българските граждани?“

В отговора си министър Бъчварова заяви, че по разчети няма да се увеличава цената на личните документи. „Такава е политиката в цял свят да се обновяват, за да се подобри и сигурността“, посочи Бъчварова.

Вътрешният министър се обърна към българските граждани и увери, че се прави всичко възможно, за да се осигури по-добра услуга за тях.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1672 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ivan ivanov

2016.02.09 | 09:39

2
date u ba4vata skapana........

2016.02.09 | 09:39

1
в името на ;сигурноста ; от утре Сте готови да започнете татуиране на номера по ръцете

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини