Парламентът отхвърли предложена от БСП промяна в Наказателния кодекс, свързана с изборните протоколи

  • 03 февруари 2016 12:11

  • 1140
  • 1
Парламентът отхвърли предложена от БСП промяна в Наказателния кодекс, свързана с изборните протоколи
© Булфото

Парламентът отхвърли на първо четене Законопроект за допълнение на Наказателния кодекс /НК/, внесен от председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков и група народни представители. В гласуването участваха 106 народни представители, от които 52 гласуваха "за", 12 - "против", а 42 се въздържаха.

Законопроектът на БСП предлагаше в частта на НК за документни престъпления да се добавят и протоколи на избирателни комисии с данни за резултати от избори.

В мотивите си вносителите посочват, че анализите от последните местни избори са показали висок процент на преправени протоколи в процеса на предаване в общинските избирателни комисии. С предложената промяна се цели предприемане на мерки за ограничаване на възможността за поправяне и дописване на протоколите за установяване резултатите от гласуването, съставени по реда на Изборния кодекс. Според вносителите промяната ще доведе до търсене на наказателна отговорност на лицата, които изменят официалните документи, установяващи изборните резултати след приключване на изборния процес.

Депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов заяви, че групата подкрепя предложението на БСП.

В НК има текст, съгласно който могат да бъдат наказателно преследвани длъжностни лица, които извършват документни престъпления, заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Той заяви, че когато по определени състави започнат да се изброяват конкретни случаи, това на практика стеснява приложното поле на наказателно правната норма. Лазаров се обърна към депутатите от левицата с думите, че през 2013 г. те са отсъствали от пленарната зала, за да не се приеме предложение за сканиране на изборните протоколи.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че за да има честни протоколи и честни избори, трябва да се разшири използването на машинното гласуване в секциите. Никой не говори за сменени протоколи в секциите, в които се гласува машинно, посочи той. Димитров предложи за предстоящите президентски избори машинното гласуване да бъде въведено в половината от секциите в страната, а за следващите парламентарни избори да може да се гласува машинно във всички секции.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че е против предложението на БСП, тъй като по думите му НК урежда тази материя. Той цитира текст, според който с лишаване от свобода от една до пет години се наказва лице, което по какъвто и да е начин преправя резултат от избори или референдум. Всички партии носим отговорност за това как си подготвяме членовете в СИК, ОИК, РИК и ЦИК. Не искам да коментирам случаи, в които изборният процес се препятства от инструктирани 70-годишни пенсионери, които умишлено бавят изборите, гласуването и умишлено правят грешки, каза Кирилов.

Георги Божинов от БСП заяви, че съществуващите текстове в НК не са достатъчни за добри съдебни практики. Той възрази срещу обвиненията, че възрастни хора в секциите умишлено бавят изборния процес, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1140 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Димитър

2016.02.03 | 13:31

1
На второ място вече прочитам, че днес гласуват 106 "народни" представители. Може ли да попитам - къде са останалите??? Дали са си пуснали отпуск или просто са го писали "дъждовен"?!

Добави коментар

Водещи новини