Граждани: Ново отваряне на Конституцията е задължително (видео)

  • 31 януари 2016 13:30

  • 1723
  • 3
Граждани: Ново отваряне на Конституцията е задължително (видео)
© Novini.bg

Ново отваряне на конституцията е задължително, заявиха от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

От формацията припомниха седемте си идеи за съдебна реформа, в подкрепа на които са събрали около 5000 подписа на граждани. Те са въвеждане на конституционно ниво на заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който да се отчита пред ВСС всяка година, намаляване на мандата на главния прокурор от седем на пет години, намаляване на парламентарната квота на ВСС от 11 на 7 членове, намаляване на мандата на членовете на ВСС, явно гласуване по всички кадрови въпроси в колегиите и в пленума на ВСС, отпадане от конституционен текст на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите, както и конституционна промяна, която да даде възможност за обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

Предложенията вече са внесени в парламента. От гражданската инициатива изразиха притесненията си, че е възможно те да бъдат разгледани чисто процедурно. Ние искаме да бъдат разгледани по същество, да има ново отваряне на конституцията, посочиха от "Правосъдие за всеки". Според тях това е шанс и за народни представители да излязат от казуса достойно, поправяйки грешката си от последните конституционни промени, които са отчетени като недостатъчни.

В последните няколко доклада на ЕК се съдържат същите констатации, които са и в този, това значи, че с изключение на актуализираната стратегия за съдебната реформа и ограничените конституционни промени, нищо друго не е изпълнено от препоръките, коментира Велислав Величков. Анализът на препоръките и на обстоятелствата, изложени в доклада, вече говори за системни проблеми в съдебната система, в устройството и в начина на работа на ВСС и на прокуратурата, каза той. По думите му в доклада изрично се посочва, че бавният напредък по делата за корупция по високите етажи на властта или по делата за организирана престъпност продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да гарантират правосъдие.

Последвайте канала на

БТА
1723 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.01 | 10:02

2
Ок, обаче защо 26 години се замита въпроса за ченгетата от ДС?! Те са навсякъде и сега и управляват всичко в България!!!

2016.02.02 | 09:29

3
Kретен , който да е, е продажен ! Ако не е ДС ,ще е ЦРУ или друго разузнаване !И дупедавците са първи в редичката !

2016.02.01 | 10:02

1
По добре след войната.

Добави коментар

Водещи новини