Дончев: Корупция не се бори с идеологически клишета (видео)

  • 02 февруари 2016 13:16

  • 1136
  • 7
Дончев: Корупция не се бори с идеологически клишета (видео)
© Булфото

Корупция не се бори с идеологически клишета или със заклинания, а с добро законодателство и с работещи институции. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в парламентарната пленарна зала при дебатите на новия Закон за обществените поръчки /ЗОП/ на второ четене.

Като правило проблемът, свързан със ЗОП, не е в закона, а в неспазването му, заяви Дончев. Той отбеляза, че това е закон, а не процедурен наръчник, и впоследствие към него ще се изработи правилник. Не очаквайте от закона всички отговори на детайлните въпроси, призова той.

Вицепремиерът коментира някои от основните възражения към новия закон. По отношение на критиките, че европейските директиви в областта са транспонирани дословно, а това не било задължително, Дончев обясни, че обществените поръчки са свързани с общия пазар в ЕС, който предполага еднакви правила. Точно в тази сфера прилагането и транспонирането на директивите е задължително, подчерта той.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник заяви, че новият закон се пише от шест месеца с помощта на работна група с участието на повече от 40 експерта от практически всички ведомства. Минал е обществено обсъждане, включени са повече от 700 предложения, допълни той. Трудно ми е да разбера тази емоционална истерия в последния момент, коментира вицепремиерът.

Във връзка с тезите, че предварителните пазарни проучвания са корупционно начинание, Дончев поясни, че до момента служителите са правили такива проучвания, но неформално и нерегулирано. С новия закон този процес се регламентира, обясни той.

По отношение на ускоряването на обществени поръчки Дончев заяви, че за 2015 г. са били възложени общо 11 000 обществени поръчки, от които само 7 са били ускорени. Корупцията в обществени поръчки идва не от по-голямата конкуренция, не от допускането на повече участници, а идва от отстраняването, заяви вицепремиерът. По думите му злонамерените възложители ползват точно тази техника - неудобните кандидати, които биха дали по-добра цена и по-добри условия, са отстранявани преждевременно. Отстраняването от процедури по обществени поръчки генерира корупция, допълни той.

По отношение на процедурата за директно купуване на ефирно време вицепремиерът обясни, че подобна възможност съществува и в старата директива, и в новата. Законодателят на европейско ниво има предвид, че електронните медии, за разлика от всички останали, функционират при хипотезата на ограничен пазар, обясни Дончев. По думите му в тази област пазарът по същество не е свободен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1136 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.02.03 | 08:02

7
Корупция се бори първо с идеология и принципи и след това със законодателство и институции, но ти как да знаеш, нито имаш принципи нито идеология освен може би "печалбата преди всичко". Всички от ГЕРБ сте реактивни марионетки без капка отговорност.
плешива главо

2016.02.03 | 08:01

6
,че колко комисии има бе мюхльо за борба с корупцията? А виж в Румъния има ОСЪДЕНИ над 30 ВИСОКОПОСТАВЕНИ ПОЛИТИЦИ,без много изхвърляния по медиите.

2016.02.02 | 18:33

5
Да ,парите се борят ....с много пари и в джобчето !

2016.02.02 | 18:33

4
PODNA RETCH OMAINA SLADKA G-N DONTCHEV NE NAM

2016.02.02 | 18:31

3
да ама след; борбите; идват софрите ,та, не се напъват в борбите за да са свежи за софрите

2016.02.02 | 17:52

2
"Корупция не се бори с идеологически клишета или със заклинания, а с добро законодателство и с работещи институции."

2016.02.02 | 17:52

1
"Корупция не се бори с идеологически клишета или със заклинания, а с добро законодателство и с работещи институции."

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини