Парламентът гласува сроковете за получаване на оферти в процедури за обществени поръчки

  • 27 януари 2016 16:53

  • 948
  • 0
Парламентът гласува сроковете за получаване на оферти в процедури за обществени поръчки
© Булфото

Минималният срок за получаване на оферти в открита процедура е 35 дни от датата на изпращане на обявлението за обществена поръчка за публикуване, решиха депутатите. Парламентът прие на второ четене текстове от проекта на нов закон за обществените поръчки.

Срокът може да се съкрати с пет дни, когато възложителят е допуснал подаване на оферти с електронни средства.

При възникване на обстоятелства, които изискват спешно възлагане на поръчка, поради което е невъзможно спазването на срока от 35 дни, възложителите могат да определят срок за получаване на оферти, не по-кратък от 15 дни от датата на изпращане на обявлението за обществена поръчка за публикуване. Възложителят трябва да мотивира в обявлението необходимостта от спешно възлагане на обществената поръчка.

Гроздан Караджов /Реформаторския блок/ коментира, че в закона няма и дума при какви обстоятелства се изисква спешно възлагане на поръчка. Той поиска да бъде определено какво е спешна ситуация или текстът да отпадне, но предложението не срещна подкрепа в пленарна зала.

Алтимир Адамов /ГЕРБ/ отбеляза, че при спешни обстоятелства се иска разрешение от Агенцията по обществени поръчки. Той даде пример какво означава спешна поръчка - някой град, който няма договор за снегопочистване и навали 20 см сняг.

При останалите процедури за възлагане на обществени поръчки - ограничена процедура, състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог, минималният срок за получаване на оферти е 30 дни от датата на изпращане на поканата за представяне на оферти, решиха депутатите.

Възложителят може да определя критерии, въз основа на които да установява, че кандидатите или участниците разполагат с необходимите човешки и технически ресурси, както и с опит за изпълнение на поръчката при спазване на подходящ стандарт за качество.

Възложителят може да изисква от кандидата или участника да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, най-много за последните пет години от датата на подаване на заявлението или на офертата за строителство и най-много за последните три години за доставки и услуги, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини