След спорове депутатите приеха промените в закона за културното наследство

  • 04 февруари 2016 14:36

  • 1643
  • 1
След спорове депутатите приеха промените в закона за културното наследство
© Булфото

Намесата в ценни обекти да не се разглеждат вече от Националния институт за паметници на културата, а от експерти, назначени в общините. Това предвиждат промените в закона за културното наследство, внесени от ГЕРБ, които бяха приети на първо четене в парламента.

Към момента всички становища се изготвят единствено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Мотивът за промените е ускоряване на съгласувателната процедура, с цел да се опазят паметниците от разрухата на времето. Друга важна промяна е въвеждането на текст в закона, който гласи, че липсата на писмено становище и заверка в законоустановения двумесечен срок ще се счита за мълчаливо съгласие. Промените обаче срещнаха редица критики.

"НИНКН и в момента може да създава такива териториални звена. Ние не създаваме по същество двустепенна система, както беше заявено от вносителите, по подобие на италианската. И в момента системата е двустепенна. НИНКН дава своето становище, което след това отива в Инспектората на Министерството на културата за окончателно становище и влизане на процедурата в сила, така че нищо ново няма да направим, само ще пратим, и то ненужно, в общините една процедура, която и в момента е прекалено усложнена и с нищо няма да помогнем на нейното облекчаване", каза Вили Лилков от Реформаторския блок, цитиран от Дарик.

От своя страна независимият депутат Велизар Енчев заяви, че в началото е казал, че това е законопроект за лобизма в областта на недвижимото културно историческо наследство, но „бих могъл да кажа, че това ще бъде своеобразна форма на приватизация на недвижимото културно историческо наследство. Дано вносителите успеят да ме убедят в обратното".

В отговор Красимир Велчев от ГЕРБ заяви: „От Института казаха, че имат 6 специалисти, които отговарят и само техните подписи важат. Това е една община. Това ме води на мисълта, че в България са хиляди. Това означава, че ако го оставим този въпрос нерешен и си заровим главата в пясъка, тези хора ще страдат, ще се събарят паметници. Ние говорим дали да запазим културното наследство. 10 години водех борба, даже колегите от опозицията ме взеха на подбив, че с това са щели да ме запомнят, че 10 години си говоря като латерна за летище „Божурище" и въпреки това го съсипаха, нали?!

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1643 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.04 | 15:09

1
Не подозирах, че Велчев е толкова примитивен и неграмотен. Изглеждаше честен и умен човек.

Добави коментар

Водещи новини