ДПС призова за повече чувствителност към проявите на омраза и ксенофобия

  • 27 януари 2016 10:07

  • 1148
  • 2
ДПС призова за повече чувствителност към проявите на омраза и ксенофобия
© Novini.bg

От ДПС призоваха обществото за повишена чувствителност към проявите на ксенофобия, словото на омразата и нетолерантността. Апелът беше отправен в декларация във връзка с 27 януари - Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Позицията беше прочетена от парламентарната трибуна от заместник-председателя на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев. На тази дата през 1945 г. е освободен концлагерът "Аушвиц", където са загинали над 1,5 млн. души, главно евреи, роми, хора с увреждания, политически противници, хомосексуалисти, отбеляза Кърджалиев.

"Днес прогресивното човечество, в това число и ние, дълбоко страдаме за жертвите на Холокоста и изразяваме почитта си към тяхната памет. Днес остро и категорично осъждаме едни от най-големите грехове, извършени от човешка ръка срещу целокупното човечество", посочи заместник-председателят на ПГ на ДПС.

По думите му това е един акт, от който човечеството ще се срамува завинаги, както и от Нюрнбергските расистки закони и т.нар. Кристална нощ, когато се разрушават над 200 синагоги, а над 30 000 човека са откарани в лагери. Народните представители от ДПС - партия с голяма чувствителност към тези теми, остро осъждаме проявите на антисемитизъм и всички форми на ксенофобия, включително и отказа от проява на елементарна толерантност в обществото, заяви Тунчер Кърджалиев. Той припомни приноса на българската държава за спасяването на над 48 хиляди евреи през 1943 г.

Същевременно отбелязваме с голяма тревога кризата на толерантността в последните години в нашето общество, както и разгърналата се напоследък ксенофобска риторика и истерия, добави Кърджалиев. От ДПС осъдиха също преклонението и възвеличаването на личности, свързани с фашистка идеология, а също и мероприятия в тяхна чест, съпроведени с демонстрация на нацистка символика и своеобразен съвременен неонацизъм. Такова събитие е т.нар. Луков марш, който е плануван тази година за 13 февруари, отбеляза Кърджалиев и призова Столичната община да предприеме адекватни мерки по закон за недопускане на такива прояви.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1148 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.01.27 | 13:22

2
Хахах иронията е голяма. С половин дъх почитате един педофил-завоевател и с другата половината изнасяте лекции срещу "ксенофобията и омразата".
STIGA

2016.01.27 | 11:44

1
TO4NO OSMANO SALAFIT FASHISTITE PRIZOVAVAT UUUUUUUUUU TERRORISTI I FASHISTI VUN OT EVROPA UUUUU FASHIZMA UMRJA SAMO V GERMANIJA VI TURPJAT OSHTE CELIJAT SVJAT RAZBRA KAKVI STE NISHTO OBSHTO S GOSPOD ALAH ILI TAM SATANISTI I FASHISTI UZURPATORI

Добави коментар

Водещи новини