Росен Плевнелиев: Стратегическото ни партньорство със САЩ е важно не само за България, но и за регио

  • 19 януари 2016 18:15

  • 2187
  • 23
Росен Плевнелиев: Стратегическото ни партньорство със САЩ е важно не само за България, но и за регио
© Булфото

"Стратегическото партньорство между България и Съединените американски щати е от изключителна важност не само за страната ни, но и за региона". Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който прие днес на "Дондуков" 2 помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е изразил удовлетворение от стратегическото партньорство между България и САЩ, което беше препотвърдено при посещението на държавния секретар Джон Кери у нас през миналата година. Отбелязано е било успешното функциониране на работните групи за развитие на стратегическия диалог в областите "сигурност и отбрана", "енергийна сигурност", "върховенство на закона", "образование" и "сътрудничество между народите на България и САЩ". Започнала е работа и новосъздадената група за борба с тероризма.

Президентът Плевнелиев е посочил, че дейността на работните групи вече е довела до конкретни резултати, сред които подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на Междусистемната газова връзка между България и Гърция и осигуряването на циклотрон в изпълнение на проекта за изграждане на "Национален циклотронен център" към БАН.

Държавният глава е отбелязал, че България изпълнява приетия на Срещата на върха на НАТО в Уелс План за готовност за действие и за повишаване на разходите за отбрана. "По моя инициатива се състоя заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което беше решено да бъде увеличен бюджетът за отбрана от 1,19 процента от БВП за 2015 г. на 1,35 процента за 2016 г. и постепенно увеличаване до 2 на сто през 2024 г.", заявил Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Президентът е посочил и значението на създадения в София през септември 2015 г. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО.

"Като активен и надежден партньор в НАТО и ЕС България е фактор за стабилност и двигател на интеграционните процеси на Балканите", е казал държавният глава. Президентът и помощник-държавният секретар са откроили значението на силните демократични институции и активните граждански общества.

Българската страна високо цени ролята на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа, включително и чрез съвместни учения. България и САЩ ще задълбочат и сътрудничеството си и в сферата на киберсигурността, е станало ясно по време на разговора.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Виктория Нюланд са обсъдили и сътрудничеството между България и САЩ в областта на енергийната сигурност. Двете страни са изразили надежда изграждането на интерконектора между България и Гърция да започне възможно най-скоро и връзката да бъде въведена в експлоатация. Държавният глава е отбелязал, че страната ни подкрепя и ускореното изграждане на Южния газов коридор и на газовия коридор "Юг-Север", както и изграждането на регионална енергийна борса. Като друг ключов приоритет в двустранните отношения е било изтъкнато развитието на търговско-икономическите връзки и в частност - привличането на повече американски инвестиции в България.

Президентът и помощник-държавният секретар са обсъдили и напредъка по ключови за страната ни реформи, като акцент е бил поставен върху съдебната реформа.

Последвайте канала на

Novini.bg
2187 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
БГ

2016.01.20 | 23:41

23
ЕХ ТОЗИ ТВОЯ САЩ!ЕХ ТОЗИ ТВОЙ ВАЖЕН ПАРТНЬОР!ПЛЪХ!!!
Гост

2016.01.20 | 23:41

22
Нашия човек май вече е ореден с работа в чужбина

2016.01.20 | 12:22

1
"Вашия човек " ,като го знаят какъв кретен е ,не работа ,а лизане няма да му дадът в чужбина !

2016.01.20 | 23:41

21
Боко си назначи куче -президент ! А кучето почна вместо да лае ,да мяучи !Излезе куче- хемафродит !

2016.01.20 | 23:41

20
Колко време още ще му гледаме педалската мутра?!?

2016.01.20 | 23:40

19
На срещата Плевнелиев изглеждаше като болен от алцхаймер.

2016.01.20 | 22:15

18
Този помияр си въобразява,че е фактор в България! Такъв мухльо никога не бива да се допуска трови институцията,която представлява.Както се казва :"само бръмбари в главата му".
наташка с червената прашка урааа урааа

2016.01.20 | 19:54

13
помияр си ти гъзоблизец рубладжийски
Вас

2016.01.20 | 22:15

17
Какво сътрудничество с американския народ бе човек,жив американец няма в България,говорещи англииски да, но американци не ,как да си сътрудничим по телепатия ли?Те не ни дават визи ,правят се на интересни ти ни говориш за сътрудничество как да стане.

2016.01.20 | 19:53

12
Има бе.Просто американците в региона говорят турски.За тях ти си неверник.И скоро ще ти пратят ИД на гости.

2016.01.20 | 22:14

16
Офшорче , педерастче , пребоядисано комсомолче , комунистче ! Жалко същество , на което му дъпат ръчичките и езичето . Готово да си плюе на петите . Насрано е от страх
P.P.

2016.01.20 | 22:14

15
Жалък педал.Как може тоя гей да ни е президент.Американците да го духат заедно с теб педал тъп.

2016.01.20 | 22:14

14
г-н президент / за това предателство срещу собствения ви народ и държава рано или късно ще има възмездие и господ ще ви накаже , ще се моля за вас мъките ви да бъдат по леки макар че вие заслужавате да горите вечно в ада

Добави коментар

Водещи новини