НС да подкрепи електронното гласуване, предложи правната комисия

  • 19 януари 2016 14:57

  • 1139
  • 1
НС да подкрепи електронното гласуване, предложи правната комисия
© Novini.bg

Комисията по правни въпроси прие проекторешение, с което парламентът да подкрепи възможността да се гласува и дистанционно по електронен път.

Това реши парламентарната комисия на днешното си заседание, на което обсъди проведения на 25 октомври 2015 г. национален референдум с въпрос за възможността да се гласува и дистанционно по електронен път. Комисията прие проекторешение, според което Народното събрание подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите и при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

В проекторешението е записано още, че до 29 февруари тази година правната комисия трябва да обсъди на първо гласуване всички постъпили и новопостъпили законопроекти, свързани с Изборния кодекс, включително законопроекти, предвиждащи въвеждането и на дистанционно гласуване по електронен път. Комисията ще трябва да разгледа и анализира всички възможности и процедури за дистанционно електронно гласуване в приложните системи на европейското законодателство.

Според проекторешението до края на април 2016 г. правната комисия ще трябва да излезе с доклад за второ четене на приетите на първо гласуване законопроекти на Избирателния кодекс. Предстои проекторешението да бъде обсъдено и гласувано в пленарната зала на Народното събрание. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов посочи, че в референдума с "да" са отговорили 1 883 411 граждани или 69.52 процента от участвалите, а с "не" - 704 182 избиратели, което е 25.99 процента от гласувалите на референдума. Към момента има осем висящи законопроекта с предложения за промени в Изборния кодекс, уточни още Кирилов.

Последвайте канала на

БТА
1139 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.21 | 16:11

1
Да го подкрепи! Така ще се спестят много пари и бой. Ще се плаща само на "преброителите".

Добави коментар

Водещи новини