С ДДС се облагат всички ползвани за лични нужди активи и услуги, отсече Стоянова

  • 17 декември 2015 13:29

  • 2151
  • 4
С ДДС се облагат всички ползвани за лични нужди активи и услуги, отсече Стоянова
© Булфото

Съгласно европейската директива, съгласно трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги, това не може да се промени.

Това заяви пред журналисти председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова в коментар за т.нар. "данък уикенд".

Повод за коментара е публикация на съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев във Фейсбук, в която той иска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов заради прокарване на "данък уикенд" чрез правилника за прилагане на Закона за ДДС.

Стоянова обясни, че в бюджетната комисия и в пленарна зала е било прието как се приема данъчната основа за онези средства, активи и услуги на фирмите, които се ползват и за лични нужди.

"Това, за което ние настоявахме и Министерството на финансите внесе, беше собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. МФ изготви методиката за това как точно да се изчисли размерът на ДДС-то, което трябва да се внесе за това лично потребление, така че данъчните да не прилагат или определят творчески това ДДС. Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и да дадат по един и същи начин да се прилага закона", обясни Стоянова, цитирана от БТА.

По думите й след отпадането на тези текстове е останала разпоредбата, че за всеки един актив, който се ползва с двойно предназначение - и за нуждите на фирмата, и за лични нужди, в декларацията по ДДС неговият собственик трябва да декларира каква част ползва за лични нужди и да надчисли ДДС за нея. Само че без ясна методика и без праг, уточни Стоянова.

Тя припомни, че приемането на промените е отпаднало и предложението заедно с декларацията да се декларират активи над 7000 лв. "Когато аз го обяснявах, никой не искаше да ме чуе", каза още Менда Стоянова.

Последвайте канала на

2151 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.17 | 20:29

4
И Кунева излъга за затварянето на блоковете на АЕЦ ,та тая ли няма да лъже ,че ЕС иска пари за джоба на ГРОБ и за нейния лично !

2015.12.17 | 20:29

3
pazavrooooo 6te te kolim ma kurvooooo

2015.12.17 | 20:29

2
Страшна жена.

2015.12.17 | 20:29

1
Ало Ваньо моят човек ще стане ли митничар. Ма Мендо той е много прост , една тройка не можа да изкара. Айде сега прост , той кандидатства за митничар а не за учител.

Добави коментар

Водещи новини