Пореден протест на съдиите (видео)

  • 16 декември 2015 19:10

  • 1788
  • 3
Пореден протест на съдиите (видео)
© Булфото

Малоброен е днешният протест на магистратите в София. Те отново се събраха пред Народното събрание.

Част от съдилищата у нас обявиха ден на отворените врати като пореден опит на магистратите да обяснят необходимостта от радикална съдебна реформа.

Това е третата подобна проява на съдиите, недоволни от съдебната реформа, така както я гласуваха депутатите. Първото им излизане беше пред Съдебната палата и бяха в тоги.

Втората също бе в тоги, но със знака за справедливост - везната. Днес отново бяха в тоги, но в работна среда. В една от съдебните зали във втори съд в Съдебната палата дойдоха граждани, недоволни от съдебната система. Очаквано те поискаха да питат съдиите защо делата им са решни по един или друг начин и защо се бавят с години. Съдиите отклониха разговорите им по конкретни казуси, но се съгласиха, че съдебната система не винаги работи добре и обясниха, че това е свързано с конструкцията на органа, който решава кой да става съдия, кой да бъде административен ръководител или кой да бъде наказан или поощрен.

Съдиите повториха, че съдебната система трябва да се реформира първо през кадровия орган и след това надолу по системата. Според столичните съдии обаче тази Конституционна реформа не гарантира реформата във Висшия съдебен съвет, затова усилията трябва да продължат и чрез подобни прояви.

Съдии, сложили знака на везната на тогите си, изразиха позициите си за реална реформа , която да гарантира независима съдебна система.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1788 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Др Костов

2015.12.17 | 10:03

3
До другарите Донев и Прокопиев. За 100 лв. все по малко се навиват. Развързвайте кесиите , че следващият път няма да се отървем само с разпит. Мирише ми на командировка в СЦЗ

2015.12.17 | 10:03

2
Съдии , които оправдаха Цветанов и Бисеров , не могат да бъдат "реформирани. Те трябва да бъдат съдени.
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2015.12.17 | 09:16

1
ybiite kurvata boiko fes

Добави коментар

Водещи новини