Давутоглу посети Главното мюфтийство

  • 16 декември 2015 12:17

  • 1623
  • 4
Давутоглу посети Главното мюфтийство
© Булфото

Министър-председателят на Турция проф. Ахмет Давутоглу е посетил Главното мюфтийство, съобщиха от мюфтийството.

Той беше на официално работно посещение в страната вчера. След срещите си с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, турският премиер се е срещнал и с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

"Благодарим ви за оказаната чест. Вие сте първия министър-председател, който посещава институцията в нейната вековна история", е казал главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той е представил приоритетите и проблемите на Главно мюфтийство и специално е благодарил за доброто партньорство и сътрудничество с председателството на религиозните въпроси в Турция. Между двете институции има изградено дългогодишно сътрудничество в сферата на релеигиозните дела, посочиха от Главното мюфтийство.

"Главно мюфтийство е гарант за етническия и религиозен мир в България. То е фактор, който има голяма роля в това да не се стига до етно-религиозна конфронтация, на каквато бяхме свидетели в другите балкански страни", е казал министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу.

Той се е запознал с хода на ремонтните дейности на култово-религиозните архитектурни паметници от османско време - столичната джамия "Кадъ Сейфулах ефенди", шуменската "Шериф Халил паша", пловдивската "Хюдавендигяр джамия" и разградската "Ибрахим паша".

По думите на премиера Давутоглу българските църкви в Турция и османските джамии в България са културно-исторически паметници от общото ни минало, които трябва да съхраним.

Главният мюфтия е подарил на своя гост репродукция от картината на майстор Златьо Бояджиев "Имарет джамия", която изобразява ритуала Садака в Пловдив от началото на миналия век и е получил от своя гост ваза "Шифалъ" с инкрустирани коранични стихове от лимитираната колекция за историческо филигранно стъкло.

Последвайте канала на

1623 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
наблюдател

2016.01.15 | 17:01

4
А какво станало?! Къде!? В България?! Ааа български медии не били допуснати!!! Само турски ли?! Е това е нормално за васалните на Турция правителства. Нека да свикват, че ще бъдат унижавани все повече, че са подчинени и са зависими! До това окаяно положение се докара България, с недостойните си поличици
Карабельов

2016.01.15 | 17:01

3
Искам да знам на какъв език е говорил представителят на българското мюфтийство с госта? И ако не е било на български не е ли това заплаха на националните интереси и национално предателство? И не е ли редно Мустафа Хаджи да бъде арестуван и вкаран в затвора за 20 години по този повод?

2015.12.16 | 15:46

1
И Алфа ТВ !!

2015.12.16 | 19:00

2
turzina go turi otzad na kurva boiko fesa

Добави коментар

Водещи новини