Давутоглу: Дойдох при моя скъп колега Борисов, за да покажа, че България е важен приятел

  • 16 декември 2015 08:22

  • 2493
  • 11
Давутоглу: Дойдох при моя скъп колега Борисов, за да покажа, че България е важен приятел
©

Дойдох тук, за да покажа, че Българи е важен съюзник и приятел. Това обяви пред бТВ пристигналият вчера на посещение у нас министър-председател на Турция Ахмет Давутоглу.

„Ние сформирахме ново правителство след изборите на 1-ви ноември. България е една от най-важните ни съседки, комшии сме, затова реших да посетя първо България. Заедно с моя скъп колега Борисов се видяхме през октомври преди изборите и в Брюксел след изборите. За трети път се срещам с него в рамките на два месеца, това показва важността на отношенията ни“, изтъкна той.

„Решихме да имаме заседание на Съвета на високо ниво в София – там ще се обсъдят бъдещите ни взаимоотношения в търговията, здравеопазването, селското стопанство и др. Целта е да увеличим търговския обмен от 5 на 10 млрд. долара и да имаме силно сътрудничество в областта на енергетиката и високоскоростен влак от Истанбул до София“, допълни Давутоглу.

„Както с премиера Борисов, така и с президента Плевнелиев споделяме нашата загриженост от кризата в Сирия“, категоричен бе Давутоглу.

Турският премиер бе помолен да коментира скандала със валения от Турция руския самолет. Давутоглу обаче изтъкна, че нещата не стоели така, както били представени.
„Ние не решихме да свалим руски самолет. Ние решихме да защитаваме нашето въздушно пространство. Преди това имаше 3 нарушения, извършени от руски самолети. Преди този инцидент да се случи нашите военновъздушни сили 10 пъти предупредиха тези самолети да не навлизат в нашето пространство. Това е записано. Така че няма нищо за скриване“, подчерта той.

„Ние не знаехме, че това е руски самолет, нашата цел бе да защитаваме Турция. Можеше той да идва и да ни бомбардира. Ние изцяло представихме цялата информация на руска страна за решението ни, но те решиха да ескалират отношенията ни. Въпреки всички тези провокации, ние решихме да не използваме същата реторика спрямо Русия“, поясни своята гледна точка Ахмет Давутоглу.

„Нашата граница по смисъла на колективната сигурност е обща граница. Ако някой наруши нашата граница, нарушава и границата на НАТО, застрашава нашите съюзници“, защити се още той и бе категоричен: „Турция никога не е извършвала каквато и да е провокация“.

Засегната бе и темата бежанци.
„Ние сме дали подслон на 2,5 млн. бежанци. Ние изразходваме средства от нашия национален бюджет, за да финансираме бежанците. Няма разлика между Турция и България и между Турция и която и да е държава по отношение на тези бежанци. 8 млрд. долара в момента харчим за тези бежанци само от лагерите“, обясни турският министър-председател.

Докато не се реши проблемът в Сирия, никой не е застрахован, че няма да има вълни от бежанци, на мнение е той.

Относно твърденията, че Турция има търговски взаимоотношение с наречените наскоро вместо ИДИЛ – ДАЕШ, Давутоглу бе категоричен: „Това са лъжливи обвинения към Турция, това е лъжа и снимките са фалшиви. Никой, нито Русия, нито друг може да твърди, че Турция има скрити отношения с някой. За да се види кой купува петрол, трябва да се отиде в Дамаск и да се види откъде Сирия получава петрол. Турция е нямала и няма никакви отношения с терористични организации“.

Последвайте канала на

2493 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Дими

2015.12.16 | 19:18

11
На евреин и на турчин вяра да нямаш ! Върти сука и все гледа да те пре**е !
боклук

2015.12.16 | 19:18

10
Парцал мръсен нямаш приатели в бг.запомни го

2015.12.16 | 19:18

9
turska smrad...naiba evreiskata kurva boika

2015.12.16 | 19:17

8
Toя калъф има писани книги за възраждане на османската империя, а двамата с ердогана правят от Турция ислямска диктатура.Ердогана най-големия защитник на ислямистите "мюслюмански братя", а турските тероряги "сивите вълци" открито се бият с Асад в Северна Сирия.И после отиди вярвай, че Турция не е терористична държава с такива управници.
гост

2015.12.16 | 19:16

5
Млък ве путки ....!
попа

2015.12.16 | 19:17

7
Млък ще викаш на миризливото Айше дето ти готви имам баялдъ и гледа турски сериали докато ти строиш сгради за белите хора, от които не си!
В е л и к и я

2015.12.16 | 19:16

6
Мазна лъжлива рязана гад ....
Веселин Василев

2015.12.16 | 16:20

4
Жалко,че не се намериха килърчета да те гръмнат!!!!

2015.12.16 | 16:07

3
Гузен фес ,негонен бяга ! Обяснява се като жена ,изневерила на мъжа си и приятеля си едновременно!Другата дума е курва !А колко му е скъп БОКО ,ами елитните проститутки са скъпи !

2015.12.16 | 13:27

2
stiga s podmazvane osmanosalafitskite isljamizatori sa ubili pove4e pri nahluvaneto si v evropa otkolkoto sa zaginali prez vtorata svetovna purvijat genocid v sveta e armenskia
nalieosmanosalafitskiibrik

2015.12.16 | 12:09

1
doidoh da mu gooopodam rezan i goljam i posle da mi zamie guzoooo

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини