Приеха на второ четене промените в Закона за устройството на територията

  • 10 декември 2015 15:47

  • 2182
  • 1
Приеха на второ четене промените в Закона за устройството на територията
© Novini.bg

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за устройството на територията. Според промените в комисията по конкурса за избор на главен архитект в общините ще участват безвъзмездно или за сметка на организацията, която представляват, представители на Камарата на архитектите в България и на Съюза на архитектите в България.

С промените се въвежда и задължението в общинските или районните експертни съвети по устройство на територията да се канят представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, на Камарата на архитектите в България и на Съюза на архитектите в България.

Според друга промяна към изисквания към жилищните сгради и жилищата се добави и текст за паркингите и гаражите. Според новия текст в сграда в режим на етажна собственост необходимите места за паркиране се осигуряват с инвестиционния проект. Местата за паркиране могат да бъдат паркинг-гараж със статут на самостоятелен обект в сградата, паркинг-гараж със статут на обща част в сградата или отделни места за паркиране със статут на принадлежност към съответните самостоятелни обекти в сградата.

В частта за разрешаване на строителство се прие текст, според който не се изисква разрешение за строеж за: текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации; текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура, с който не се променят трасето и техническите характеристики; оранжерии с площ до 200 кв. м.; подпорни стени с височина до 1,2 м. над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елемент на транспортни обекти; изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м. и с площ до 30 кв. м.; остъкляване на балкони и лоджии; монтаж на сградни газови инсталации в жилищни и вилни сгради; леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м. в рамките на поземления имот; градински и паркови елементи с височина до 2,5 м. над прилежащия терен и други.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2182 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЗУТ-чо

2015.12.11 | 16:45

1
Поредна епохална глупост сте написали, тия текстове ги има отдавна в ЗУТ. Промяната е Параграф единствен. В Преходните и заключителни разпоредби, § 149, изразът „2016 г.” се заменя с „2018 г.”.

Добави коментар

Водещи новини