Депутатите гласуват окончателно конституционните промени

  • 09 декември 2015 06:18

  • 2305
  • 3
Депутатите гласуват окончателно конституционните промени
© Булфото

Днес, когато конституционните промени трябва да влязат за обсъждане на второ четене в пленарната зала, "историческият компромис" изглежда напълно изоставен и нито управляващите, нито наблюдателите вярват, че ще бъде гласуван. Самите реформатори изоставиха дори минимално постигнатото на първо четене и въпреки че обявиха, че ще проведат консултации с останалите партии от управляващата коалиция, стана ясно, че едва ли нещо ще бъде постигнато, пише "Сега".

Вчера политическото ръководство на Реформаторския блок се събра, но без лидерите на ДСБ Радан Кънев и на ДБГ Меглена Кунева. Стана ясно, че блокът не отстъпва от предложението си за явно гласуване във Висшия съдебен съвет и е категорично против текстовете, които преразпределят прокурорските квоти във ВСС. В това отношение обаче е в пълна изолация, въпреки че Даниел Вълчев от ДБГ обяви, че били оптимисти. Атанас Атанасов от ДСБ заяви пред БТВ, че няма решение на политическия съвет за напускане на управлението в случай, че исканите промени не минат.

Според социолозите Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" и Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл", които коментираха по БНТ ситуацията, почти няма вариант да се гласуват текстовете, приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт, ДПС и "Атака". Ганев вижда два варианта - или евентуален нов "исторически компромис" на база на новите текстове или никакъв компромис, което пък означава ДСБ начело с лидера си Радан Кънев да излезе в опозиция, а правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставка. Според Петрова вариантите са - спиране на съдебната реформа или търсене на други промени в законодателството, които да позволят тя да започне. Ден по-рано и неправителственият сектор обърна внимание на управляващите, че реформата трябва да започне отначало, защото в сегашния си вид няма смисъл.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2305 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2015.12.09 | 15:16

3
Какво значение има РБ? Нали Бостан има мнозинство, ще си гласуват каквото си искат.
Бегемот

2015.12.09 | 09:30

2
Радке,това не го можеш,всичките ти коалиционни партньори ще ти се изредят!

2015.12.09 | 09:29

1
turskata partia grob raboti za Turkistan

Добави коментар

Водещи новини