ПФ: Държавата трябва да защити нашите сънародници зад граница, подложени на асимилация

  • 10 декември 2015 12:00

  • 978
  • 0
ПФ: Държавата трябва да защити нашите сънародници зад граница, подложени на асимилация
© Булфото

Българската държава трябва да се погрижи за правата на нашите сънародници, които са подложени на асимилация, водеща до непрекъснато стопяване на българските малцинства в съседните страни, заявиха от Патриотичния фронт в декларация от парламентарната трибуна по повод 10 декември - Международен ден за правата на човека.

България е една от страните, която по силата на международните договори, най-остро изпитва на гърба си проблемите с откъсването на етнически територии, миграцията на стотици хиляди българи и оставането на милиони в границите на чужди държави. Над три милиона българи и днес живеят в т.нар. исторически български общности в Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова, Турция и Гърция. На много от тези места те не могат свободно да изявяват своята етническа принадлежност и да ползват българското си име, отбелязват от ПФ.

В декларацията се обръща внимание и на нарастващата заплаха от тероризъм и агресия по цял свят и се отбелязва, че терористичната организация Ислямска държава погазва гарантирани права и свободи, руши създадени от човешката цивилизация ценности и руши световния ред.

ПФ изразява своята солидарност и съпричастие към общата световна грижа за опазването на всеки човек и заявява, че международната общност трябва час по-скоро да обедини усилията си за справяне със злото, наречено Ислямска държава.

От парламентарната група декларират, че ще поставят специален фокус върху правата на всеки гражданин, независимо дали е на територията или извън родината си. В същото време те посочват, че са против предоставянето на необосновано и неоснователно несъразмерни преференции на едни групи граждани спрямо други.

От ПФ приканват към конструктивен подход в името на гражданите на България, на българските общности в чужбина на техните очаквания и бъдещето им.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини