"Правосъдие за всеки" внесе 7 предложения за радикална съдебна реформа (снимки)

  • 02 декември 2015 11:02

  • 1619
  • 0
"Правосъдие за всеки" внесе 7 предложения за радикална съдебна реформа (снимки)
©

Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" внесе официално в Народното събрание своите седем предложения за радикална съдебна реформа, подкрепени с подписи на граждани от цялата страна.

Веднага след това те ще бъдат представени и на президента Росен Плевнелиев, съобщава БНР.

Преди внасянето на предложенията в парламента, с шумна демонстрация, представители на гражданската инициатива и техни съмишленици призоваха депутатите за бърза и адекватна съдебна реформа, приемане на конституционните промени и нов закон за съдебната власт.



"Реформа тук и сега" поискаха десетките, събрали се пред Народното събрание. Те внесоха подписка с 5 хиляди подписи на граждани, събирани в няколко града на страната, които са подкрепили техните седем така наречени "ключови идеи" за съдебната реформа, голяма част от които предвиждат реформа в прокуратурата, намаляване мандата на главния прокурор от седем на пет години, без методическо ръководство на главния обвинител върху дейността на прокурорите, и създаване на нова длъжност - заместник-главен прокурор за борба с корупцията.

Ние искаме с необходимите законодателни и конституционни промени да се гарантира реалната независимост на правосъдната система от задкулисни влияния и от политически натиск. Реформите в съдебната система да се извършват от доказано почтени и компетентни хора. Искаме да имаме ефективни разследвания за корупция във високите етажи на властта, включително и в съдебната власт, заяви Деян Василев - един от инициаторите в гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

Последвайте канала на

1619 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини