Експерт по сигурността: Случаят на летището прилича на експеримент как ще реагираме

  • 02 декември 2015 13:38

  • 1737
  • 2
Експерт по сигурността: Случаят на летището прилича на експеримент как ще реагираме
© Булфото

Случаят с взривения багаж на Летище София прилича не на терористичен акт, колкото на експеримент как ще реагираме. Тази позиция изрази пред БНР Симеон Иванов, експерт по сигурността. Според него в подобна ситуация трябва да се акцентира върху пасивната безопасност.

Стана ясно, че някои неща не са огледани – трасета за спешна евакуация, трябва да се изградят контролирани канали, хората да бъдат насочвани, да не се създава паника, защото тя е голям бич, посочи той.

Иванов изтъкна още, че не е предвидено и как журналистите ще отразяват подобни събития, защото в близка дистанция под 150 метра те биха били уязвими за взривна вълна или летящи предмети. Експертът смята за необяснимо как микробусът е останал толкова дълго време на паркинга на летището, без да му бъде обърнато внимание: "Това не е автокъща - да си оставиш пред блока колата. Те там ги палят, да не говорим за летището".

Самите антибомбаджии работиха добре, но не беше добре отцепен периметърът, допълни Иванов и подчерта, че трябва да се повиши гражданската култура за реакция в подобни случаи: "Хората в България трябва да свикнат, че ще живеят с това… Не може светът да гори, а ние да не сме засегнати. Не можем да кажем, че ще живеем на един остров. Всички трябва да сме много бдителни - за забравен багаж, за лица със съмнително поведение - неадекватен профил, неадекватно за сезона облекло... Това вече е въпрос на култура".

Симеон Иванов оцени ситуацията като много напрегната, защото и големи структури за сигурност на запад не могат да предвидят подобни неща. "При нас да се говори за некадърност в тази ситуация е пресилено, подчерта експертът, според когото кучетата са реагирали адекватно на миризма, защото са обучени за подобни цели. Иванов изрази предположение, че може бусът да е бил в досег с взривно устройство или да е бил използван за пренасяне на подобни материали", каза още експертът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1737 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веселин Василев

2015.12.26 | 05:04

1
Ако си експерт би трябвало да знаеш,че след проверка на това как ще реагираме следва реален взрив след като са оценени и преценени всички ситуации.
Смеххххх

2015.12.26 | 05:04

2
голям смех уж ударихме едно сериозно рамо на Турция сиреч на ИДИЛ а пък искат да ни бомбят. Тва значи Русия ни е фърлила мерака да ни бомби. Хехехе смешна държава, смешен народ и смешници предатели.

Добави коментар

Водещи новини