НС ще гласува на второ четене промените в Закона за опазване на земеделските земи

  • 26 ноември 2015 07:36

  • 717
  • 0
НС ще гласува на второ четене промените в Закона за опазване на земеделските земи
© Novini.bg

НС ще гласува на второ четене промените в Закона за опазване на земеделските земи. Това ще е първата точка от дневния ред на парламента за днешното редовно пленарно заседание.

Чрез заложените промени, съгласуването на проекти за рекултивация на земя за земеделски нужди и на нарушени терени в горски територии ще се извършва от министъра на земеделието и храните, за хвостохранилища – от министъра на енергетиката, а за сметища и други депа за отпадъци - от министъра на околната среда и водите. Без процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране ще става промяната на предназначението на земеделски земи, когато е предвидена с влязъл в сила общ устройствен план и в случаите на предоставена с решение на Министерския съвет концесия. За изграждането и разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници ще се изисква становище от КЕВР.

Законопроектът цели облекчаване на режима по утвърждаване на площадки и трасета за проектиране, когато това касае подземни и надземни линейни обекти на техническата инфраструктура, които не засягат сериозно начина, по който се обработва земята, както и за големи инвестиционни проекти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини