Кунева: Подготовката по председателството върви по план

  • 25 ноември 2015 16:44

  • 1224
  • 3
Кунева: Подготовката по председателството върви по план
© Булфото

Подготовката по Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. върви по план.

Това заяви пред парламентарната Комисия по европейски фондове и контрол на европейските фондове вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, съобщиха от пресцентъра на ДБГ. Тя посочи, че е направен анализ на административния капацитет, възоснова на  който ще бъде съставен план за обучение на кадрите и изпращането на експерти на стажове и обмен в европейските институции. Определени са поименно 894 човека в екипа за председателството, остават едва 33 празни позиции, посочи Кунева и добави, че престои и посочването на 72 служители за постоянното представителство на България в Брюксел.

Тя съобщи също, че вече са започнали курсове по подготовка на служителите и до края на година пред различни модули ще са минали 300 човека от администрацията. Кунева посочи като евентуален проблем липсата на български  експерти в Европейската комисия в сфери като околна среда, енергетика и малки и средни предприятия. По думите й има достатъчно време този пропуск да се навакса в следващите две години. От друга страна сфери като отбрана и митници са силно покрити от български експерти, каза тя. Ротацията между София и Брюксел трябва да се засили във всички министерства, категорична беше тя.

Кунева посочи още, че е направен огледът на предварително определените сгради за провеждане на мероприятията и че предстои докладът на работната група "Инфраструктура и логистика" да бъде разгледан от Министерския съвет. Сградите засега са НДК, Резиденция Бояна и Народното събрание. Всеки разход ще бъде мотивиран пред Министерството на финансите и те ще следят за тяхното добро разходване. Имаме бюджетна линия от 50 млн.лева, от които най-голямата част ще отидат за проучвания и ремонти на сградите. Кунева обаче беше категорична, че инвестициите в сградите не могат да се считат за преки разходи за председателството, тъй като ще останат за нуждите на конгресен туризъм и след 2018г.

Кунева и депутатите от комисията се обединиха около тезата, че едно от големите предизвикателства пред българското председателство е свързано с предстоящия референдум във Великобритания и евентуалните промени на договорите на ЕС. България е в председателска тройка с Великобритания и Естония. Вицепремиерът посочи, че на 21 януари е предвидена среща на тройката, а в близките месеци се очаква и посещение на британския премиер Дейвид Камерън, който е предприел визити във всички европейски столици. Не са най-лесните времена за съюза и именно за това разчитам на подкрепата на всички политически сили, още повече, че през 2018г. са редовните парламентарни избори.

Приоритетите ще се определят в рамките на тройката, но най-голямата тема за нас ще бъде сигурност и миграция, посочи още Кунева. Вицепремиерът добави, че сред приоритетите ще бъде и разширяването на ЕС към Западните Балкани. И за икономиката, и за сигурността ни е важно регионът да бъде стабилен. Кунева покани депутатите от комисията на публичната лекция на Димитрис Куркулас, утре, 26 ноември в Гранд хотел София. Тя припомни, че Гърция, чието председателство беше проведено под неговата организация, въпреки финансовата криза, беше изключително добро. Кунева коментира, че е предимство, че той ще бъде съветник и за българското председателство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1224 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Продаде си гиза на БОКО бандита

2015.11.25 | 23:37

3
Свалянето ви от власт също върви по план
Борис

2015.11.25 | 23:19

2
В подготовката ти сигурно има v i b r a t o r i ii k r e m z a o b l a d i a w a n e ......и познатите ни от Кунева думи ...YES,YES,YES.....
Пръмов

2015.11.25 | 19:22

1
Шенген умря! Време е да се махаш!

Добави коментар

Водещи новини