Миков: Не знам дали Вартоломей е зелен или кафяв патриарх, но е недостоен

  • 20 ноември 2015 12:26

  • 2295
  • 2
Миков: Не знам дали Вартоломей е зелен или кафяв патриарх, но е недостоен
© Булфото

За мен ордена на Вартоломей е нарушение на закона. Аз не открих никъде решение на Министерски съвет за даването на този орден. За българския народ посещението на Вартоломей беше вероломно и те го показаха ясно.

Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно по време на днешния парламентарен контрол. Той зададе въпрос към външния министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, по повод връчването на орден "Стара планина" на Вселенския патриарх Вартоломей. "Аз искам да попитам, какви са изключителните заслуги на Вселенския патриарх към България, за да бъде инициирана тази процедура, която не на всичкото отгоре, не се е осъществила и по законов ред", отправи питането си Миков.

"Първоначалното предложение за награждаване с орден е отправено от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров към Министерски съвет", започна отговора си Митов. "По закон предложенията за награждаване се правят от външния министър и аз постъпих точно така. Вселенският патриарх е турски гражданин. С писмо до президента Росен Плевнелиев го уведомих за предстоящото награждаване", разкри Митов.

"Мотивите за даването на орден са следните: Активна позиция на Вартоломей за насърчаване на диалога между религиите. Приобщаване на православния свят към световните проблеми. Научната му работа, която е свързана не само с богословието. Сериозната му работа в областта на екологията, която му донесе прозвището зеления патриарх. Българските институции няма как да контролират изказванията на Вселенския патриарх, когато дойде на посещение. Аз вече изказах моето мнение, че Вартоломей няма право да се бърка в междудържавническите ни отношения с Гърция, които са решени още през 60-те години на миналия век", каза още Митов. 

"Аз не знам дали Вартоломей е зелен или кафяв патриарх, но той е недостоен. Този човек забрани проповедите на български език на Великден тази година и иска премахването на паметника на Антим I. Този орден е незаконен. Не може турски гражданин да преговаря за отношенията ни с гръцката държава. Това е недопустимо", репликира Митов.

"Мотивите, които изказвате в момента нямат нищо общо с ордена. Ние се стремим към помирение. Това, че някой отхвърля подадената ръка, не прави българската държава лоша. Връчването на ордена е съгласуван с всички институции, включително и със Светия синод на Българската православна църква", отговори външният министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.19 | 23:41

2
Браво Миков!
Мохикана

2015.11.22 | 10:17

1
Наще управляващи са от щедрите - на поразия ленти режат, на поразия награди дават, на поразия харчат, широки сърца!

Добави коментар

Водещи новини