Станишев: Стратегията за енергиен съюз не е само на хартия, на път е да се осъществи

  • 19 ноември 2015 14:12

  • 1666
  • 3
Станишев: Стратегията за енергиен съюз не е само на хартия, на път е да се осъществи
© Булфото

„Само за първата година от мандата си като заместник-председател на ЕК Марош Шефчовиш свърши много добра работа. Със стартирането на проекта за Енергиен съюз, той даде нов тласък на европейската енергийна политика. Докладът му показва, че Стратегията за енергиен съюз не е само на хартия, а реално е на път да се осъществи. Има резултати и много мерки започват да приемат конкретна форма (особено тези, свързани с екологичните стандарти)“.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на по повод представения от Марош Шефчович (социалисти и демократи) доклад на ЕК за Енергийния съюз. Той разглежда постигнатия напредък в прилагането на Стратегията за енергийния съюз, публикувана от Шефчович през февруари тази година.

„Особено съм щастлив да видя, че фокусът на Комисията е върху енергийно бедните домакинства и уязвимите групи като потребители на енергия. За нас, европейските социалисти, справянето с този проблем е от ключово значение. В този контекст Комисията следва да подготви документи и конкретна стратегия за справяне с енергийната бедност в Европа“, каза още Станишев, цитиран от пресофиса си.

Енергийната стратегия на Съюза предлага набор от мерки за премахване на въглерода от европейската икономика и използването на възобновяеми енергийни източници; задълбочаване на вътрешния пазар на енергия, увеличаване на трансграничните междусистемни връзки за електроенергия, засилване на европейската енергийна дипломация, както и план за световни научни изследвания и иновации в областта на енергетиката и климата.

Докладът подчертава също и къде има нужда от повече работа в страните-членки, на европейско и на регионално ниво, за да се постигнат поставените климатични и енергийни цели.

„Особено загрижен съм от констатациите на Марош Шефчович, че ЕС не е на път да постигне своите цели за енергийна ефективност. ПЕС ще работи заедно със своите министри, групата на социалистите и демократите в ЕП и със заместник-председателя Шефчович, за да засили усилията на Европа да реализира амбициозни политики за климата и енергетиката.“, коментира в заключение лидерът на социалистите.

Последвайте канала на

1666 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.11.19 | 17:21

1
toq izrod za6to ne e v zatvora

2015.11.20 | 07:04

3
А защо воленуглу не е във затвора ???????
Гост

2015.11.19 | 17:21

2
Как защо, защото са авери....ядат на една маса но от различни софри...

Добави коментар

Водещи новини