Калфин: Младежката безработица у нас е под средните равнища в ЕС

  • 13 ноември 2015 11:44

  • 1452
  • 1
Калфин: Младежката безработица у нас е под средните равнища в ЕС
©

Мисля, че всички сме единодушни, че трябва да помислим как да задържим младите и да им осигурим работа тук, а и как да осигурим квалифицирани кадри за икономиката. Това каза по време на парламентарния контрол депутатът от ПГ на "БСП лява България" Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Всички го говорим това от години. Ние в предишния мандат поне приехме закони в тази посока. Закони, които даваха възможност на работодателите да наемат млади хора и държавата да им плаща за това, възможност за чиракуване на млади хора без образование и квалификация, като държавата да плаща за наставника им, добави тя.

Социалистката попита вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска какъв е ефектът от тези мерки една година след приемането на тези закони, както и колко фирми и млади хора са се възползвали от тях.

Калфин каза, че от доста години насам страната ни изработва специални програми за насърчаване на заетостта. От 2014 г. започна да се създава организация за европейската инициатива "Младежка гаранция" – всеки млад човек до 29 г. да минава през Бюрото по труда, където да му направено досие за търсената от него работа. Програмата за стажуване и чиракуване беше приета, но не беше осигурена финансово. Тя започна да работи от ноември 2014 г. с помощ от държавния бюджет. И в момента плащанията за наставник съществуват, но има трудности при намирането на такива, обясни социалният министър.

Той съобщи, че за 2014 г. по програмни мерки са започнали работа 4901 млади хора при 1000 работодатели, а през 2015 г. 3161 младежи са наети при 961 работодатели за деветмесечието.

Социалният министър оповести, че младежката безработица е била 19% през януари 2014 г., а по последни данни към септември 2015 г. е 15,3%. С това слизаме под средните равнища на Европейския съюз.

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска каза още, че ще бъдат стимулирани работодатели, които наемат младежи, обучени по дуалната образователна система.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.13 | 19:52

1
Мръсен ЦИГАНИН защо лъжеш бе помиар .

Добави коментар

Водещи новини