Костов стои зад bivol.bg?

  • 26 май 2011 15:10

  • 6424
  • 0
Костов стои зад bivol.bg?
©

Случайно или не, но точно днес близкият до ДСБ сайт "Бивол", собственост на журналиста емигрант Александър Чобанов, който живее и твори в Париж, публикува превод от грамата, изпратена от американското посолство в София до Държавния департамент на САЩ, в която посланик Джон Байърли приканва шефовете си да продължат активно да подкрепят кметa на София Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в амбициите му към премиерския пост, но все пак да имат едно наум – да не забравят „с кого си имат работа”.

Оригиналът на грамата в момента е недостъпен на официалния сайт на Wikileaks, но може да бъде прочетен на сайта на Balkanleaks.

В грамата подробно са описани силните и слабите качества на тогавашния кмет на столицата, шеметната му политическа кариера, начинът, по който той участва в политическия живот на страната като неформален лидер на ГЕРБ. Борисов е обрисуван като феномен с огромна популярност, способен да изземе влиянието на националистическата партия „Атака”, която набира сили заради грешките на правителството.

"Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика", прогнозира тогава американският посланик.

Софийският кмет е определен като най-популярния български политик, единствено способен да сложи край на управлението на Тройната коалиция.

В превода дословно е цитиран последният абзац на грамата, в който се споменават връзките му с лица от криминалните среди, както и предполагаемите му зависимости от кръгове около банкерката Цветелина Бориславова и шефът на Лукойл Валентин Златев.

Специално внимание се обръща внимание на психологическия профил на лидера на ГЕРБ:

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", пише Байърли и добавя, че "той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика".

По собственото му признание, не може да се очаква Борисов да бъде послушен нито на Русия, нито на САЩ, посланикът очаква той да води собствена политика по собствени правила. Накрая грамата завършва с извода, че "ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Борисов е поредният европейски премиер, когото опозицията атакува чрез изтекли в Wikileaks секретни документи на Държавния департамент и Пентагона. Френският президент Никола Саркози пък е определен като "обидчив и авторитарен" дори към обкръжението си.

Германският канцлер Ангела Меркел е квалифицирана като политик, избягващ рисковете и не особено креативен, а на външния министър Гидо Вестервеле му липсват външнополитически познания. Италианският премиер Силвио Берлускони пък беше наречен "безполезен, суетен и неефективен като модерен европейски лидер". В друг документ той е определен като "физически и политически слаб", като е направена бележка и за нощните му празненства, заради които не си почива добре. Руският премиер Владимир Путин пък беше определен като "алфа мъжкар" в двойката с президента Медведев.

Bulgaria-news разкриват, че сайтът Balkanleaks и свързаният с него bivol.bg са създадени от близки до партията на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - хора.

Последвайте канала на

6424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини