Отхвърлиха на първо четене промените в Закона за реабилитацията на репресирани лица

  • 04 ноември 2015 11:13

  • 1481
  • 0
Отхвърлиха на първо четене промените в Закона за реабилитацията на репресирани лица
© Novini.bg

Парламентът отхвърли на първо четене два проекта за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесени от Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в и група народни представители.

Единият законопроект предвиждаше допълване на категориите лица, които се считат политически и граждански реабилитирани, като се добавят и хора, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим.

Действащият Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица не включва тази категория лица изрично. Тяхната реабилитация не е възможна въз основа на съществуващите в закона основания, тъй като срещу тях не е имало нито произнесена наказателна присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани.

Така законодателството не дава възможност осъществената срещу тях политическа репресия да бъде установена и да им бъде предоставено обезщетение, посочват в мотивите си вносителите.

Вторият проект предвижда към всички репресирани от комунистическия режим, които получават добавки към пенсиите си, да се добавят и репресирани във връзка с насилствената смяна на имената. В тази категория са осъдените за противопоставяне на т. нар. възродителен процес.

Вносителите предлагаха и допълнение, което се отнася за "редовно завършилите за детски учителки със средно образование в учителските институти". Тези от тях, които по някакъв начин са реагирали срещу т. нар. възродителен процес, са били принуждавани да напуснат работа, да работят в други сфери или дори да не работят, като по този начин са били ощетени.

Последвайте канала на

1481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини