Председателят на ВАС: Не правя частен съд, а реформа

  • 02 ноември 2015 17:25

  • 1574
  • 1
Председателят на ВАС: Не правя частен съд, а реформа
©

Названието "Първи частен съд на Георги Колев" не е удачен. ВАС е първият съд, в който се налага делата да се гледат на първа инстанция. Оттук нататък трябва да се уеднакви практиката на съда. Правят се предварителни внушения, които са вредни. Това каза в предаването "Лице в лице" Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски, председател на ВАС.

За съжаление желанието на колегите да няма първоинстанционни дела, може да се случи само с промени Конституцията. Това положение е неприемливо, но това е ситуацията, отбеляза Колев. Той допълни, че желанието на магистратите е да работят само по касационни производства.

Председателят на административните съдии определи като предположения на неговите опоненти за създаването на частна колегия. "Това решение ще го вземе пленума на ВАС. Аз само съм дал предложение, но не мога да влияя на избора. Има вариант да се вземе решение колегията да се свика за определен период от време". 

На въпрос дали е враг на съдебната реформа, Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски заяви: "Не, предлагам реформа. Създаването на трета колегия също е реформа".

Припомняме, че на ръба на закона Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) взе решение за създаване на касационна колегия, ограничавайки силно кръга от съдии с достъп до окончателните решения по най-важните административни дела в държавата. Предложението бе лансирано от шефа на ВАС Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски в петък и бе сведено до знанието на съдиите още същия ден. Светкавично бе свикано заседание на пленума на ВАС, който с 48 "за" и 31 "против" одобри в понеделник идеята на шефа.

Георги КолевГеорги Колев Георги Колев е завършил Висшия институт на МВР през 1991 г. Бил е стажант съдия в Софийския градски коментира и бюджета на правосъдното министерство за 2016 г. "Реформа на разходите в съдебната система трябва да има, категоричен бе той, но допълни, чене бива да се прави за сметка на бюджета на съдебната система. "Не мога да отрека, че получихме повече пари след намесата на премиера. Искам да отбележа, че най-спорните моменти е с формирането на минималната работна заплата. Тя е свързана със средната минимална заплата и гарантира независимост. Съдиите благодарят на премиера, като отбелязват, че намесата му е била ефективна".

По въпроса за имунитета на депутатите, Колев заяви: "Имунитетът е една процедура, при която прокуратурата иска разрешение от институцията за предварително разрешение за провеждане на наказателно производство. В случая трябва да бъде свален имунитета, но не и изцяло. Тази процедура трябва да се облекчи максимално и това да става бързо".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1574 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.03 | 02:59

1
Гербаджийски боклук,срам за професията!!!

Добави коментар

Водещи новини